Oikeistopopulistinen AfD kokoustaa protestien varjossa Saksassa

Kokouksen alku viivästyi, kun mielenosoittajat yrittivät tukkia tien kokouspaikalle. Syyskuun vaaleissa menestynyt AfD muun muassa valitsee uuden johdon puolueelle.

Vaihtoehto Saksalle (AfD)
Mielenosoittajat yrittivät päästä poliisin eristyksen läpi kohti AfD-puolueen kokouspaikkaa Hannoverissa 2.12.2017.
Mielenosoittajat yrittivät päästä poliisin eristyksen läpi kohti AfD-puolueen kokouspaikkaa Hannoverissa 2.12.2017.Srdjan Suki / EPA

Saksan liittopäiville syksyllä ensi kertaa noussut oikeistopopulistinen AfD-puolue on kokoontunut viikonlopuksi Hannoveriin muun muassa valitsemaan toista puheenjohtajaa. Lauantaiaamuna enemmän huomiota saivat puoluetta vastustavat mielenosoittajat, jotka yrittivät estää kokousedustajien pääsyn kokouspaikalle.

Pohjois-Saksan yleisradion NDR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi käytti vesitykkejä, pamppuja ja pippurisumutetta mielenosoituksen hajottamiseen. Muun muassa Die Welt -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että tilanteessa loukkaantui useampia poliiseja ja yksi mielenosoittaja.

Hannoverin keskustan halki kulki iltapäivällä mielenosoitus, jossa vastustettiin AfD:tä. Mielenosoittajien kylteissä muun muassa kehotettiin vastustamaan rasisteja ja natseja sekä toivotettiin pakolaiset tervetulleeksi. Hannoverin poliisi arvioi verkkopalvelu Twitterissä, että osallistujia oli noin 6 500.

Johtoportaassa myrskyisää

AfD (Alternativ für Deutschland eli suomeksi Vaihtoehto Saksalle) perustettiin eurokriittisenä puolueena, mutta maahanmuutosta on tullut puolueelle yhä keskeisempi teema. Puolue on moittinut liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa, ja AfD:n kannatus on kasvanut erityisesti vuoden 2015 jälkeen.

Syyskuun vaaleissa AfD:n kannatus nousi Saksan puolueista eniten lähes 13 prosenttiin. Puolueella on kolmanneksi eniten edustajia liittopäivillä.

AfD oli kaksi puheenjohtajaa vaaleihin asti, kunnes alusta asti puoluejohdossa toiminut Frauke Petry jätti puolueen ja syytti sitä äärioikeistolaisuudesta.

Vielä ei tiedetä, valitseeko puolue edelleen kaksi puheenjohtajaa. Ainoa tällä hetkellä istuva puheenjohtaja, Jörg Meuthen on joka tapauksessa ehdolla.

Ainakin yksi puolueen kantavista voimista on vetäytynyt johtajakisasta. Frankfurter Allgemeine -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan puolueen perustajiin kuuluva ja liittopäivävaaleissa puolueen kärkiehdokkaana kampanjoinut Alexander Gauland ei halua puheenjohtajaksi.

Uutista on täydennetty klo 18.09: Tarkennettu tietoja aamun mielenosoituksessa loukkaantuneista sekä iltapäivän marssille osallistuneiden määrää.