1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bali

Yle Balilla: Hindujen pyhä vuori sekoitti lomasaaren elämän – paikallisia uhkaa kuukausien evakko

Agungin tuhkapilvi karkotti turistit suositulta lomasaarelta ja pakotti kymmenettuhannet balilaiset evakkoon.

Bali
Tulivuori Balilla
Sakari McGregor / Yle

KARANGASEM Nyt Agung näyttää rauhalliselta, mutta vulkanologit uumoilevat, että tulivuori voi valmistutua isoon räjähdysmäiseen purkaukseen.

Viranomaiset ovat evakuoineet kymmeniätuhansia ihmisiä kymmenen kilometrin säteeltä tulivuoresta. Jos Agung purkautuu voimalla, äärimmäisen kuumaa ja vaarallista rikkipitoista kaasua leviää nopeasti ympäristöön.

Olot täällä ovat ihan hyvin. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, miettii Managato. Hän ei halunnut jäädä kotiin yhdeksän kilometrin päähän tulivuoresta.
Manogato muistaa vuoden 1963 tulivuoren purkauksen. Agongin silloisessa räjähdyksessä kuoli yli tuhat ihmistä.Sakari McGregor / Yle

Klungkungin leirissä parinkymmenen kilometrin päästä tulivuori Agungista Managato perheineen on asettunut taloksi holvimaiseen joukkuetelttaan, jonka hän jakaa kymmenien naapuriensa kanssa. Leirissä yli tuhat ihmistä odottaa, purkautuuko yli viikon huolestuttavasti savunnut tulivuori.

– Olot täällä ovat ihan hyvin. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, Managato miettii. Hän ei halunnut jäädä kotiin yhdeksän kilometrin päähän tulivuoresta.

Manogato muistaa vuoden 1963 tulivuoren purkauksen. Agongin silloisessa räjähdyksessä kuoli yli tuhat ihmistä.

– Tiestä tulee vaarallinen. Silloin laava virtasi jokeen ja jähmetti sen maaksi, Managato kertoo.

Pakolaisleiri
Evakkoleiri Balin Karangasemissa.Sakari McGregor / Yle

Suositun Balin lomasaaren tulivuoren purkaus on karkoittanut turistit, mutta kymmenilletuhansille paikallisille se saattaa merkitä jopa kuukausia evakossa. Työt ja koulu ovat keskeytyneet, ja ruoka saadaan nyt valtiolta.

Klungkungin evakuointileirillä asuu yli tuhat ihmistä. Evakuointileirejä on noussut tulivuoren ympäristöön turvallisen välimatkan päähän. Isoihin telttoihin sulloutuneet asukkaat eivät tiedä, milloin he pääsevät palaamaan kotiin.

Minulla on ikävä kotiin. Se on varmasti täynnä pölyä ja tuhkaa kun palaan, miettii Desa Maserai.
Desa Maserai sai hengitysvaivoja, kun tulivuori Agung nosti tuhkapilven viikko sitten. Sakari McGregor / Yle

Desa Maserai sanoo saaneensa päänsärkyä ja hengitysvaivoja, kun tulivuori Agung nosti tuhkapilven viikko sitten. Hän istuu ison evakuointihallin betonisilla penkeillä ja punoo bambukoreja.

– Minulla on ikävä kotiin. Se on varmasti täynnä pölyä ja tuhkaa kun palaan, Desa Maserai miettii.

ihmisiä makaamassa lattialla.
Kymmenettuhannet balilaiset joutuivat evakkoon.Sakari McGregor / Yle

Pura Besakihin temppelialuetta sanotaan taivaan porteiksi, jotka osoittavat Agung-tulivuorelle. Tavallisesti temppelillä käy satoja turisteja joka päivä. Nyt alue on autio. Ruoho kuoli harmaaksi, kun alkuviikon sateet toivat tuhkaa ja kaasuja kivisten lohikäärmepatsaiden luo.

Kariana
Turistiopas Kariana.Sakari McGregor / Yle

Kariana opastaa yleensä turisteja Agung-tulivuorelle. Nyt hänellä ei ole töitä. Vuori on hänelle rakas: tulivuori Agung on Balin hinduenemmistölle pyhä vuori.

– Se on tärkeä kuin jumala, hän sanoo.

Kariana sanoo käyvänsä vuorella hakemassa pyhää vettä ja meditoimassa. Hän tulee temppelille rukoilemaan, vaikka viranomaiset ovat julistaneet alueen vaaralliseksi. Hän uskoo, että tulivuori ei ole päivisin vaarallinen. Yöksi hän menee evakuointikeskukseen.

Wayan
Wayan haluaa olla paikalla kunnes tulivuori purkautuuSakari McGregor / Yle

Temppelin yksinäisellä huipulla lähitalosta ilmestyy Wayan. Hän näyttää alkuviikolla ottamiaan valokuvia, kun muut pakenivat tuhkapilveä.

– Minunkin pitää lähteä, mutta haluan ensin nähdä kun laava tulee alas. Silloin ajan pois moottoripyörällä, Wayan kertoo. Hän sanoo olevansa nopeampi kuin vanhempansa, jotka pakenivat 60-luvun purkausta jalan. Silloin kuoli yli tuhat ihmistä.

Devy Kamil Syahbaba
Indonesian vulkanologian ja geologian kriisivalmiuskeskuksen aluejohtaja Devy Kamil Syahbana.Sakari McGregor / Yle

Indonesian vulkanologian ja geologian kriisivalmiuskeskuksen aluejohtaja Devy Kamil Syahbana sanoo, että tutkijat ovat tänäänkin havainneet tulivuoren sisällä magman purkautumista ja järistyksiä.

Se tarkoittaa laavaksi muuttuvan sulan kuuman kiviaineksen nousemista kohti maan pintaa. Purkauksen kokoa ja aikaa ei voi ennustaa, mutta mittaustulokset kertovat, että suuri purkaus voi tapahtua.

Syahbaha tuijottaa tietokoneelta keskuksen mittareiden lukemia, jotka mittaavat Agungin kraatterin aktiivisuutta.

– Emme ole nähneet tuhkapilveä kolmeen päivään, mutta se ei tarkoita, että vaara olisi ohi. Ulkoa päin näyttää siltä, että vuori rauhoittuu. Mutta sen seisminen aktiivisuus ei ole lakannut, Syahbaha sanoo.

Tulivuoren läheisyydessä kauhakuormaajat siirtävät isoja kiviä ja raskasta mutavelliä.
Kauhakuormaajat töissä tuhoalueellaSakari McGregor / Yle

Tulivuoren läheisyydessä kauhakuormaajat siirtävät isoja kiviä ja raskasta mutavelliä. Tulivuoren valuttama mutavelli on jähmettynyt jokiin.

Balilla rukoillaan nyt tulivuoren puolesta.

Toiset toivovat, että Agung rauhoittuu. Toiset haluavat, että tulivuori purkautuu pian, jotta pelko vaihtuisi tavalliseen arkeen. Tulivuori Agung on iskenyt rajusti suositulle lomasaarelle tärkeään turismiin. Hotellit ovat lähes tyhjillään, ja turismista elävän Ubudin pääkatu aavemaisen tyhjä.

Lue seuraavaksi