1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ahmed Shafik

Outo sieppaus Lähi-idässä: Määräsikö Egyptin presidentti kilpailijansa pidätettäväksi Arabiemiraateissa?

Egyptin entinen pääministeri Ahmed Shafik on pidätetty kodissaan Abu Dhabissa, Arabiemiirikunnissa, ja viety Egyptiin. Shafik aikoi haastaa Egyptin nykyisen presidentin ensi kevään vaaleissa.

Ahmed Shafik tiedotustilaisuudessa toukokuussa 2012. Shafik oli presidentti Hosni Mubarakin viimeinen pääministeri runsaan kuukauden ajan keväällä 2011 ja asettui presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 vaaleissa. Silloin hän hävisi niukasti islamistiselle Mohamed Morsille. Kuva: Khaled Elfiqi / Epa

Entinen taistelulentäjä, armeijan kenraali ja Egyptin entinen pääministeri Ahmed Shafik on asunut Abu Dhabissa vuodesta 2012. Silloin hän hävisi Egyptin presidentinvaalit niukasti islamistiselle Mohamed Morsille.

Vaalitappion jälkeen Shafikia syytettiin korruptiosta, mutta syytteistä luovuttiin. Shafikin asianajajan mukaan hän oli vapaa palaamaan Egyptiin.

Lauantaina Arabiemiirikuntien viranomaiset hakivat hänet kotoaan Abu Dhabista karkotettavaksi Egyptiin. Tieto perustuu Shafikin avustajien kertomukseen. Myös Arabiemiraattien valtiollinen uutistoimisto WAM kertoo Shafikin "lähteneen maasta Egyptiin", ja perheen jääneen Abu Dhabiin.

Shafikin tytär, May Shafik kertoi uutistoimisto Reutersille, että isän piti käydä Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta hänet vietiinkin yksityislennolla Egyptiin:

– Vain siksi, että hän oli ilmoittanut pyrkivänsä presidentiksi, he karkottivat hänet Egyptiin.

Reutersin tavoittama egyptiläinen oikeusviranomainen kertoi, ettei Shafikia ole etsintäkuulutettu:

– Meillä ei ole tietoa karkotusmääräyksestä.

Shafik ilmoitti keskiviikkona ryhtyvänsä ehdokkaaksi Egyptin ensi kevään presidentinvaaleissa.

Islamistien ja toisinajattelijoien kovaotteisesta kukistamisesta arvosteltu nykyinen presidentti Abdel Fattah al-Sisi ei ole ilmoittanut halukkuudestaan jatkokaudelle, mutta ehdokkuutta pidetään selvänä. Al-Sisi nousi Egyptin johtoon sotilasvallankaappauksessa kesällä 2013 ja tuli valituksi presidentiksi vuonna 2014.

Shafikia pidetään hänen päähaastajanaan, kolmesta toistaiseksi ehdokkaaksi ilmoittautuneesta ainoana, jolla olisi mahdollisuus pärjätä vaaleissa.

Arabiemiirikunnat on Egyptin ja al-Sisin hallinnon läheisimpiä liittolaisia.