Saksan oikeistopopulisteille uudet johtajat yllätysmutkan kautta

Puolueen perustajiin kuuluva Alexander Gauland jättäytyi ensin kisasta, mutta heittäytyi vielä kalkkiviivoilla toiseksi puheenjohtajaksi. Toisena jatkaa europarlamentaarikko Jörg Meuthen.

Vaihtoehto Saksalle (AfD)
AfD-puolueen Alexander Gauland (vas.) ja Jörg Meuthen kättelivät Meuthenin saatua jatkokauden puolueen puheenjohtajana Hannoverissa Saksassa 2.12.2017.
AfD-puolueen Alexander Gauland (vas.) ja Jörg Meuthen kättelivät Meuthenin saatua jatkokauden puolueen puheenjohtajana Hannoverissa Saksassa 2.12.2017.Focke Strangmann / EPA

Saksan liittopäiville syyskuun vaaleissa noussut oikeistopopulistinen AfD-puolue jatkaa kahden puheenjohtajan mallilla. Toisena puheenjohtajana jatkaa odotetusti europarlamentaarikko Jörg Meuthen.

Toinen puheenjohtaja valittiin Hannoverissa järjestetyssä puoluekokouksessa lauantai-iltana yllätyskäänteiden jälkeen.

Saksalaisviestimet kertoivat aiemmin päivällä, että puolueen perustajiin kuuluva ja liittopäiväryhmää johtava Alexander Gauland oli jäänyt pois puheenjohtajakisasta. Kumpikaan pääehdokkaista ei saanut enemmistöä taakseen kahdella äänestyskierroksella.

Muun muassa Frankfurter Allgemeine -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että kolmannelle kierrokselle ilmoittautuikin mukaan yllättäen myös Gauland, minkä jälkeen muut ehdokkaat vetäytyivät.

Toinen puoluejohtaja jätti AfD:n vaalien jälkeen

Jörg Meuthen on johtanut puoluetta yksin vaaleista lähtien, sillä puolueen perustamisesta lähtien puoluejohdossa toiminut Frauke Petry jätti puolueen heti vaalien jälkeen. Hän syytti puoluetta äärioikeistolaisuudesta ja linjaa liian rajuksi.

Puoluekokouksen alku viivästyi hieman lauantaiaamuna, kun joukko puoluetta vastustavia mielenosoittajia yritti tukkia tien kokouspaikalle. Poliisi hajotti mielenosoituksen, ja kahakassa loukkaantui useampi poliisi ja yksi mielenosoittaja.

Iltapäivällä Hannoverin keskustan läpi kulki oikeistopopulismia ja äärioikeistolaisuutta vastustanut marssi, jolle osallistui poliisin mukaan noin 6 500 ihmistä. Lauantai-ilta näytti sujuvan Hannoverissa rauhallisesti.

Saksan liittopäivien kolmanneksi suurimman puolueen kokous jatkuu vielä sunnuntaina.

Lue lisää:

Oikeistopopulistinen AfD kokoustaa protestien varjossa Saksassa

Analyysi liittopäivävaalien jälkeen: Saksan oikeistopopulistien Petry meni menojaan – Onko edessä harmaa tulevaisuus?