USA:n verolain käsittely ihmetyttää – 500 sivua luettava parissa tunnissa, lakitekstissä lukukelvottomia harakanvarpaita

Verouudistuksen lopullinen hyväksyntä vaatii vielä edustajainhuoneen ja senaatin hyväksymien lakitekstien erojen poistamista.

lainsäädäntö
Kuvakaappaus Nancy Pelosin twiitistä, jossa oikealla puolella näkyy lakitekstiin lisättyjä käsinkirjoitettuja osia.
Kuvakaappaus Nancy Pelosin twiitistä, jossa oikealla puolella näkyy lakitekstiin lisättyjä käsinkirjoitettuja osia. Twitter

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lauantaiaamuna suuren verouudistuksen, jonka on määrä alentaa monien kansalaisten ja yritysten veroja.

Tappiolle jääneet demokraattisenaattorit ja eräät kommentaattorit ovat kiinnittäneet huomiota lakipaketin käsittelyyn.

Esimerkiksi The New Yorker -lehden kolumnisti John Cassidy (siirryt toiseen palveluun) vertaa verouudistusta edelliseen, vuonna 1986 toteutettuun veropakettiin. Tuolloin asia oli kongressissa esillä toistakymmentä kertaa ja prosessi vei puoli vuotta.

Tällä kertaa verouudistusta ei käsitelty kertaakaan julkisessa kuulemisessa, vaan prosessi vietiin läpi muutamassa viikossa ja julkisuudelta piilossa.

Monet demokraatit myös ovat kertoneet saaneensa lopullisen lakitekstin käsiinsä vasta pari tuntia ennen äänestystä.

Edustajien mukaan annetussa ajassa oli mahdotonta perehtyä noin 500-sivuiseen tekstiin. Senaattori Jon Tester esittelee lakitekstiä facebookissa (siirryt toiseen palveluun)

Erityisen outoa oli se, että tekstiin oli viime tingassa tehty muutoksia, jotka oli kirjattu sivujen laitaan käsin. Teksti oli pientä ja kirjoittajan käsiala niin koukeroinen, etteivät lukijat saaneet siitä selvää.

USA Today -lehti on julkaissut (siirryt toiseen palveluun) kuvia laki tekstistä, jonka muutama sivu on viivattu yli. Edustajat ihmettelevät twiiteissä, kuuluuko sekin sivu lakipakettiin. Senaattori Bob Menendezin twiitti yliviivatuista sivuista (siirryt toiseen palveluun)

Johtavalle republikaanipuolueelle lakipaketin läpimeno senaatissa oli merkittävä voitto.

Edustajainhuone on jo aiemmin hyväksynyt oman paperinsa, joka poikkeaa jonkin verran senaatin tekstistä. republikaanit arvelevat, ettei tekstien erojen poistaminen ole enää suuri ongelma. Myös presidentti Donald Trump toivoo, että hän pääsee allekirjoittamaan lain ennen joulua.