Trump käy vastahyökkäykseen: Lyttää Twitterissä FBI:n, James Comeyn ja median

Äkäiset tviitit seuraavat presidentille epäsuotuisia uutisia Venäjä-tutkinnasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on haukkunut Twitterissä liittovaltion poliisin FBI:n, sen entisen johtajan sekä median. Hänen mielestään FBI:n maine on riekaleina James Comeyn johtajakauden jälkeen.

Toisessa tviitissä Trump kannusti sijoittajia haastamaan televisiokanava ABC:n toimittajan oikeuteen. Pörssikurssit syöksyivät perjantaina hetken ajan, kun ABC uutisoi virheellisesti Trumpin kampanjan aikaisista Venäjä-yhteyksistä.

Trump arvosteli myös Hillary Clintonin sähköpostijupakan tutkintaa johtanutta FBI:n tutkijaa puolueelliseksi. Tutkija oli siirretty myöhemmin pois erikoistutkija Robert Muellerin tiimistä, koska hän oli lähettänyt Trumpia arvostelevia tekstiviestejä.

Trumpille ikäviä uutisia

Trumpin hyökkäävät tviitit seuraavat hänelle kiusallisia uutisia. Perjantaina hänen entinen turvallisuusneuvonantajansa Michael Flynn tunnusti oikeudessa valehdelleensa FBI:lle keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa joulukuussa.

Sunnuntaina sanomalehti New York Times kertoi hallussaan olevien sähköpostien ja lähteidensä perusteella, että Trumpin avustajakunta oli suunnitellut tiiviisti (siirryt toiseen palveluun) Flynnin yhteydenpitoa Kisljakin kanssa. Flynn keskusteli muun muassa pakotepolitiikasta.

Lehden tiedot poikkeavat Trumpin hallinnon väitteistä, joiden mukaan Flynn olisi toiminut yksin. Jo aiemmin Flynn oli kertonut syyttäjille, että oli keskustellut yhteydenpidosta muiden korkea-arvoisten avustajien kanssa.

Flynn joutui eroamaan turvallisuusneuvonantajan tehtävistä helmikuussa, kun keskustelut Kisljakin kanssa paljastuivat medialle. Valkoisen talon mukaan potkujen syynä oli se, että Flynn oli pimittänyt keskustelujen sisällön varapresidentti Mike Penceltä.

Lipsauttiko Trump Twitterissä?

Trump on myös itse hankaloittanut asemaansa. Lauantaina hän kertoi Twitterissä antaneensa Flynnille potkut, koska tämä oli valehdellut varapresidentti Mike Pencelle ja FBI:lle.

Tviitti tulkittiin pahana lipsahduksena ja nosti kovaa arvostelua. FBI:n entinen johtaja James Comey on kertonut valaehtoisessa lausunnossa, että Trump pyysi häntä lopettamaan Flynnin tutkinnan vain päivä potkujen jälkeen.

Jos Trump oli jo tässä vaiheessa tiennyt Flynnin valehdelleen FBI:lle eli syyllistyneen rikokseen, pyyntö on helposti tulkittavissa oikeudenkäytön laittomaksi estämiseksi. Samoin Comeyn potkut pari kuukautta myöhemmin vaikuttavat entistä epäilyttävimmiltä.

Trumpin henkilökohtainen asianajaja paikkaili tilannetta sanomalla, että oli itse luonnostellut tviitin huolimattomasti.

Trump taas kävi sunnuntaina vastahyökkäykseen Twitterissä. Hän syytti Comeya valehtelijaksi ja kiisti pyytäneensä Flynnin tutkinnan lopettamista. Hänen mieleistään kyse on valeuutisista.

**Lue myös: **