1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ahmed Shafik

Egyptin entinen pääministeri Ahmed Shafik on Kairossa – Safikin asianajaja tapasi hänet hotellissa

Lauantaina uutisoitiin, että Arabiemiirikuntien viranomaiset hakivat hänet kotoaan Abu Dhabista karkotettavaksi Egyptiin. Shafikin läheiset sanoivat tuolloin, että kyseessä on sieppaus.

Ahmed Shafik
Ahmed Shafik
Ahmed Shafik tiedotustilaisuudessa toukokuussa 2012. Shafik oli presidentti Hosni Mubarakin viimeinen pääministeri runsaan kuukauden ajan keväällä 2011 ja asettui presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 vaaleissa. Silloin hän hävisi niukasti islamistiselle Mohamed Morsille.Khaled Elfiqi / Epa

Entinen taistelulentäjä, armeijan kenraali ja Egyptin entinen pääministeri Ahmed Shafik on Kairossa, kertoo uutistoimisto Reuters. Shafikin asianajaja on tavannut hänet kairolaisessa hotellissa.

Asianajaja Dina Adlyn mukaan Shafikin terveydentila on hyvä. Adly ei kuitenkaan kertonut, voiko Shafik poistua vapaasti hotellista. Hän ei myöskään kertonut hotellin nimeä.

Lauantaina Arabiemiirikuntien viranomaiset hakivat hänet kotoaan Abu Dhabista karkotettavaksi Egyptiin. Tieto perustuu Shafikin avustajien kertomukseen, mutta myös Arabiemiraattien valtiollinen uutistoimisto WAM kertoi Shafikin "lähteneen maasta Egyptiin", ja hänen perheensä jääneen Abu Dhabiin.

Reutersin mukaan egyptiläiset viranomaiset ovat seuranneet häntä Kairon lentoasemalla.

Arabiemiraattien viranomaiset vahvistivat, että Shafik lähti maasta, mutta eivät ole antaneet tarkempia yksityiskohtia.

– Emme tiedä mitään Shafikista. Emme pidättäneet häntä, emmekä ole saaneet pyyntöä pidättää häntä tai palauttaa häntä takaisin, sanoo maan sisäministeriön lähde.

Epäily sieppauksesta?

Epäilyt mahdollisesta sieppauksesta heräsivät, sillä Arabiemiirikunnat on Egyptin ja presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallinnon läheisimpiä liittolaisia.

Shafik ilmoitti viime keskiviikkona asettuvansa ehdokkaaksi Egyptin ensi vuoden presidentinvaaleissa. Vaalit pidetään huhtikussa 2018.

Shafikia pidetään nykyisen presidentin Abdel Fattah al-Sisin päähaastajana. Tällä hetkellä on tiedossa kolme ehdokasta, joista Shafik on ainoa, jolla olisi mahdollisuus pärjätä vaaleissa.

Toistaiseksi al-Sisi ei ole ilmoittautunut itse mukaan presidentinvaaleihin, mutta hänen uskotaan asettuvan ehdolle.

Ahmed Shafik on asunut Abu Dhabissa vuodesta 2012. Tuolloin hän hävisi niukasti Egyptin presidentinvaalit vastaehdokkaalleen islamistiselle Mohamed Morsille.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi