Hallituksen juhlaistunto kunnioittaa päivälleen 100 vuotta sitten tapahtunutta Suomen senaatin itsenäisyysjulistusta

Mukana istunnossa on vuoden 1917 senaatin jäsenten sukujen edustajia sekä Kuopion lukiolaisia, joiden ehdotus valittiin parhaaksi uudeksi itsenäisyysjulistukseksi.

itsenäisyysjulistus
Valtioneuvostonlinna
Yle

Maanantaina 4. joulukuuta on kulunut tasan sata vuotta siitä kun Suomen senaatti eli maan hallitus antoi Suomen kansalle osoitetun itsenäisyysjulistuksen.

Valtioneuvosto kokoontuu juhlaistuntoon itsenäisyysjulistuksen satavuotispäivänä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla. Juhlaistuntoon osallistuvat myös vuoden 1917 senaatin jäsenten sukujen edustajat. Tilaisuutta voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa vn.fi/live (siirryt toiseen palveluun).

Tapaaminen on historiallisessa paikassa, sillä se pidetään Tasavallan presidentin esittelysalissa, joka toimi senaatin istuntosalina sata vuotta sitten.

Suomen koululaiset mukana laatimassa uuttaa julistusta

Suomen koulujen oppilaat kutsuttiin aiemmin kirjoittamaan maallemme uusi itsenäisyysjulistus. Tavoitteena oli saada visio Suomen ja suomalaisten seuraavasta sadasta vuodesta.

Parhaimmaksi visioksi valittiin Kuopion lyseon oppilaiden teksti. Sen ovat kirjoittaneet lukiolaiset Antti Rossinen, Rasmus Keinänen, Olli Kaksonen ja Santeri Leinonen.

Nuoret kohtaavat maanantaina sekä ministerit että itsenäisyyssenaatin sukujen edustajat.

Taustalla on 100visio-hanke, jonka järjestäjänä toimi Satakuntaliitto.

Lue myös:

Jokaisesta Suomen kunnasta lähtee kaksi lasta juhlimaan itsenäistä Suomea – kuopiolaiset Juliaana ja Jere kiittävät onnittelukortissaan Suomea 5 asiasta

Suomen dramaattinen loppukiri vapauteen: Itsenäisyyssenaatti, itsenäisyysjulistus, itsenäisyystunnustus ja lopulta kapina

Joulurauha jäi julistamatta Suomen ensimmäisenä itsenäisenä jouluna

Neljä lukiolaista kirjoitti Suomelle uuden itsenäisyysjulistuksen – "Ainoastaan maailmalle avoimena Suomi voi menestyä"

Lähteet: Valtioneuvosto