Kosinta Australian parlamentissa – lainsäätäjät keskustelivat tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä

Australialaisten enemmistö kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto
Uutisvideot: Australian parlamentissa kosinta
Uutisvideot: Australian parlamentissa kosinta

Australian parlamentin jäsen kosi pitkäaikaista partneriaan kesken parlamenttiväittelyn Canberrassa maanantaina. Parlamentti väitteli sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymisestä.

Liberaalien parlamenttijäsen Tim Wilson ja hänen miesystävänsä Ryan Bolger ovat olleet kihloissa yhdeksän vuotta. Bolger seurasi väittelyä parlamentin yleisölehterillä, kun Wilson käänsi katseensa lehterille ja osoitti sanansa hänelle.

– Tämä keskustelu on ollut kuin suhteemme tunnusmusiikki. Olemme määritelleet suhteemme sormuksella, joka meillä kummallakin on vasemmassa sormessamme. Sormukset vastaavat kysymykseen, jota emme saa esittää, Tim Wilson sanoi.

– Joten nyt on vain yksi asia tehtävänä. Ryan Patrick Bolger, menetkö naimisiin kanssani?

Bolger vastasi kyllä, mikä kirjattiin parlamentin virallisiin asiakirjoihin. Tämä sai parlamentin muut jäsenet puhkeamaan aplodeihin.

Australialaisten enemmistö on antanut tukensa sukupuolineutraalille avioliittolaille, ja parlamentin odotetaan hyväksyvän lakiesityksen. Australian senaatti hyväksyi esityksen jo viime viikolla.

Osa parlamentin jäsenistä kuitenkin haluaa muuttaa senaatin lakiesitystä siten, että kaikilla vihkijöillä olisi oikeus kieltäytyä vihkimästä samaa sukupuolta olevat parit avioliittoon. Nykyisen esityksen mukaan vain kirkon edustajat voisivat kieltäytyä vihkimisestä.

Lähteet: AP, AFP