Suomalaista ostosmatkailijaa voivat odottaa yllätyssakot ja tullimaksu itärajalla

Suomen tullin käyttämä huono ruplan kurssi saattaa helposti lipsauttaa tuliaisten arvon yli sallitun rajan.

tullit
Talvirenkaita rengasliikkeessä Viipurissa.
Suomalaiset käyvät ostamassa Venäjältä esimerkiksi autonrenkaita.Jari Tanskanen / Yle

Itärajan lähellä asuvat suomalaiset tekevät paljon ostosmatkoja Venäjälle. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi Viipurista tai Svetogorskista voi saada monet tavarat ja palvelut huomattavasti halvemmalla kuin Suomesta.

Ostosmatkailijan pitää kuitenkin ottaa huomioon, että jos Venäjällä tehtyjen ostosten arvo kohoaa yli 300 euron, niistä joutuu maksamaan Suomeen tuotaessa veroa ja mahdollisesti myös tullia.

Suomen tullissa ostosmatkailijaa voi odottaa yllätys. Ostosten euroarvo saattaa ylittää 300 euroa, vaikka ostosmatkailija on itse laskenut ostosten pysyvän 300 euron alapuolella.

Tämä johtuu siitä, että Suomen tulli käyttää ostosmatkailijan kannalta erittäin huonoa ruplan vaihtokurssia.

– Ruplan kurssi määräytyy Euroopan keskuspankin kurssin perusteella. Nyt esimerkiksi joulukuun kurssi on marraskuun viimeistä edellisen keskiviikon mukainen Euroopan keskuspankin kurssi, Vaalimaan tullin päällikkö Antti Sassali kertoo.

Suomen tullin käyttämä muuntokurssi ruplalle on siis joulukuussa 64,84, kun Venäjällä yhdellä eurolla saa tällä hetkellä noin 70 ruplaa.

Venäjältä voi siis ostaa Suomen tullin ruplan kurssin mukaan ilman tullimaksua tavaroita enintään 19 440 ruplan arvosta. 70 ruplan kurssilla laskettuna tavaroita voisi ostaa korkeintaan 21 000 ruplalla.

Rautakaupan julkisivu Viipurissa
Viipurilainen rautakauppa on tullut tutuksi monelle suomalaiselle. Yle

Tulli koko tavaran arvosta

Ikävänä yllätyksenä ostosmatkailijalle voi tulla myös se, että jos 300 euron raja ylittyy, veron ja tullin joutuu maksamaan koko tavaran arvosta, ei pelkästään 300 euron ylittävältä osuudelta.

– Siitä menee tulli ja arvonlisävero koko tavaran arvosta, Vaalimaan tullin päällikkö Antti Sassali kertoo.

Ostosmatkailijan yllätykset eivät lopu vielä tähänkään, sillä tullien ja verojen lisäksi maksettavaksi toi tulla vielä muitakin seurauksia, jos ei ole ilmoittanut tavaraa tullattavaksi maahan tullessa.

– Käytännössä siinä voi tulla veron korotuksia. Esimerkiksi tuplaverot tai sitten yksinkertainen vero ja siihen sakko päälle. Siinä käytetään kuitenkin tapauskohtaista harkintaa, Sassali kertoo.

Valuutanvaihtokuitti ei auta

Onnetonta ostosmatkailijaa ei auta edes se, että esittää tullissa kuitin, josta selviää, että on vaihtanut Venäjällä euroja rupliksi jollain tietyllä vaihtokurssilla.

– Valitettavasti sitä kurssia ei voida hyödyntää. Tullausarvo määräytyy automaattisesti tullin järjestelmässä Euroopan keskuspankin kurssin mukaisesti, Vaalimaan tullin päällikkö Antti Sassali kertoo.