”En viitsi pyytää uusia kenkiä” – Moni nuori ottaa perheen hankalan rahatilanteen murheekseen

Perheen rahatilanne voi katkaista koulunkäynnin, kun jo lukion tai ammattikoulun käymiseen tarvitaan voimia ja rahaa.

pienituloiset
Oppilaita koulun käytävällä, kuvassa nuorten kenkiä.
Nuorten köyhyys ja sen vaikutukset aikuisuuteen

Pienituloisen perheen lapset ottavat helposti perheen rahahuolet kantaakseen. Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselyssä moni nuori kertoo tinkivänsä tarpeistaan, kun kodissa rahat on vähissä.

Aikuistuva nuori joutuu hankalaan välikäteen, kun saa kuulla kavereiltaan huonokuntoisista kengistä, mutta ei kehtaa esittää tarvetta kotona. Nuoret tinkivät nuorten elämään tavallisesti kuuluvista menoista, kuten elokuvista, tilanteessa jossa kotona ruoan ostaminen on hankalaa.

MLL kysely nuorten vähävaraisuudesta

Perheen vähät tulot on asiantuntijoiden mukaan verrattavissa alkoholin ja tupakan vaikutuksiin myöhemmin elämässä erilaisina ongelmina. Arvioiden mukaan yli 100 000 lasta ja nuorta elää pienituloisessa perheessä.

Tästä tulee aika paljon henkistä painolastia

Liisa Partio

– Aika helposti lapsi tai nuori ottaa omille harteilleen taakkaa ja miettii miten me pärjätään tai miten isä tai äiti jaksaa. Tästä tulee aika paljon henkistä painolastia, havainnollistaa johtava asiantuntija Liisa Partio Mannerheimin lastensuojeluliitosta Ylen aamutv:n haastattelussa.

Rahojen puute näkyy Partion mukaan nuorten koulunkäynnissä. Nuorten energiaa ja voimia kuluu paljon murehtimiseen ja tsemppaamiseen, joten kouluun ei ehkä riitä enää voimia.

Maksuton koulutus kaikille

Tutkija Reija Paananen Diakonia-ammattikorkeakoulusta on nähnyt, että vähävaraisten perheiden lapset eivät edes koe kouluttautumista ratkaisuna tilanteeseen.

– Ei nähdä mitä kouluttautumien voi antaa tai sitten ei ole rahkeita tai mahdollisuuksia kouluttautua.

Rahavaikeudet näkyvät Paanasen mukaan erityisesti myös henkisinä ongelmina.

Nämä on asioita, joihin voidaan vaikuttaa

Reija Paananen

Sekä Partio että Paananen korostavat lapsille ja nuorille tarjottavaa tukea kotona ja koulussa. Partion mukaan raha voi tulla esteeksi 2. asteen lukion tai ammattikoulun suorittamiseen.

– Aidosti maksuton 2. asteen koulutus olisi nuorille todella tärkeä asia ja se pitäisi varmistaa kaikille, Partio painottaa aamun keskustelussa.

– Nämä on asioita, joihin voidaan vaikuttaa. Hyvät tukevat perheet ja hyvät kouluyhteisöt ovat asioita, jotka suojaavat nuoria, pitkään lasten ja nuorten hyvinvointia tutkinut Reija Paananen muistuttaa keinoista ehkäistä nuorten syrjäytymistä.