Kotitalouksien velkaantuminen alkaa jo hidastaa kulutuksen kasvua, ennakoi Säästöpankkiryhmä

Bruttokansantuote kasvaa pankkiryhmän katsauksen mukaan ensi vuonna 2,7 prosenttia.

taloudelliset ennusteet
Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Säästöpankkiryhmä ennustaa, että yksityisen kulutuksen kasvu hieman hidastuu. Henrietta Hassinen / Yle

Säästöpankkiryhmä arvioi suhdannekatsauksessaan, että Suomen bruttokansantuote yltää ensi vuonna 2,7 prosentin kasvuvauhtiin.

– Kymmenen vuoden takainen reaalisen BKT:n huipputaso saavutetaan vuoden 2018 toisella neljänneksellä, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala sanoo pankkiryhmän katsauksessa.

Tänä vuonna alkuvuoden ripeä kasvu on hieman tasaantunut vuoden edetessä ja viennin veto hidastunut.

Pankkiryhmän mukaan kasvu on tuskin vielä pysyvämmässä hidastumiskierteessä, sillä maailmantalouden näkymä on loppuvuoden aikana kääntynyt uudelleen valoisampaan suuntaan.

Työllisyyden paraneminen yllättävän hidasta

Työllisyys on pankkiryhmän mukaan kohentunut toistaiseksi hitaasti, ja se ennustaa hallituksen 72 prosentin työllisyysastetavoitteen olevan karkaamassa.

– Mikäli työllisten suhde koko väestöön halutaan pitää vakaana, työllisyysasteen pitäisi nousta 78-80 prosentin tuntumaan 2030-luvulle mennessä, Vesala sanoo.

Kasvun työllistävä vaikutus voimistuu jatkossa ja työttömyysaste laskee vuonna 2018 8,2 prosenttiin ja vuonna 2019 edelleen 7,9 prosenttiin.

Katsauksessa kommentoidaan vaivalloiden työllisyysasteen nousun olleen sikäli yllätys, että hallituksen työllisyystavoite perustui aikanaan paljon toteutunutta kasvua vaatimattomampaan bkt-kehitykseen.

Velkaantuminen hidastaa kotitalouksien kulutuksen kasvua

Säästöpankkiryhmä ennustaa yksityisen kulutuksen kasvun hieman hidastuvan, vaikka kuluttajien luottamus on ollut korkealla. Suhdannekatsauksen mukaan kotitalouksien velkaantuneisuus alkaa muodostua kulutusta rajoittavaksi tekijäksi.

Kotitalouksien säästämisaste laski viime vuonna jo lähes prosentin verran negatiiviseksi eli kotitaloudet kuluttivat selvästi käytettävissä olevia tulojaan enemmän. Vesalan mukaan kotitaloudet kuluttavat käytettävissä olevia tulojaan enemmän, mikä tuskin voi kovin pitkään jatkua.

Pankkiryhmän katsauksen mukaan koko tilastohistorian aikana säästämisaste on vain kahdesti ollut matalampi (vuosina 1977 ja 1988). Myös kotitalouksien järjestämättömien luottojen määrä on ollut hienoisessa nousussa.

– Tämä on huolestuttavaa aikana, jolloin velanhoitoa väliaikaisesti helpottavia keinoja - kuten asuntoluottojen lyhennysvapaita - on käytetty poikkeuksellisen runsaasti, Vesala toteaa.

*Lue myös *

Bkt nousi heinä-syyskuussa 3,0 prosenttia, aiemmankin neljänneksen luku nousi – Ekonomisti: Nousukausi yllätti

EU ennustaa Suomelle ripeää talouskasvua – velkasuhde kääntynyt laskuun