Ensisynnyttäjien keski-ikä nousi pohjoismaiselle tasolle – kantasuomalaisten syntyvyys laskenut

Ulkomaalaistaustaisten naisten osuus syntyvyydestä on kasvanut viimeisen kuuden vuoden aikana.

syntyvyys
Äiti lapsi sylissä katselee ikkunasta ulos.
Indeksimuutosten vaikutus on ollut tuntuvin esimerkiksi lapsilisien ja kotihoidontuen kohdalla.Henrietta Hassinen / Yle

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut viime vuosina, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2016 äidiksi tultiin keskimäärin 29,1-vuotiaina, eli 0,2 vuotta vanhempana kuin vuonna 2015 ja 0,4 vuotta vanhempana kuin vuonna 2014.

Suomessa ensisynnyttäjien ikä on nyt noussut yhtä korkeaksi kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Islannissa ensisynnyttäjät ovat nuorempia, keskimäärin 27,7-vuotiaita.

Isäksi tullaan Suomessa ensimmäistä kertaa keskimäärin 31,2-vuotiaina. Ruotsissa ja Norjassa isäksi tultiin 31,5-vuotiaina ja Islannissa 30,3 vuoden ikäisenä.

Viime vuonna kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli Suomessa 30,8 vuotta ja keskimääräinen isäksi tuloikä 33,3 vuotta.

Vuonna 2016 Suomessa syntyi 52 814 lasta. Syntyneiden lasten määrä ja syntyvyys ovat laskeneet jo kuusi vuotta peräkkäin. Syntyvyys tarkoittaa synteneiden lasten määrän suhteuttamista synnytysikäisiin naisiin.

Yleisintä lasten saaminen on 30–34-vuotiailla. Seuraavksi useimmin lapsia saavat 35–39-vuotiaat ja 20–24-vuotiaat.

Suomalaisten äitien osuus syntyvyydestä pienenee

Kantasuomalaisten synnyttäneiden osuus kokonaishedelmällisyydestä on pienentynyt ja ulkomaalaistaustaisten vastaavasti suurentunut vähitellen viimeisen 25 vuoden aikana.

Ulkomaalaistaustaisten naisten syntyvyys vastaa lähes 13 prosenttia Suomen syntyvyydestä. Nykyisin ulkomaalaistaustaisten naisten osuus kaikista väestön 15–49-vuotiaista naisista on 9,3 prosenttia.

Tilastokeskus kertoo, että kun tarkastellaan vuodesta 2010 alkanutta syntyvyyden laskua, niin on havaittavissa, että vain kantasuomalaisten naisten syntyvyys on laskenut.

Suomalaistaustaisten osuus syntyvyydestä on pienentynyt 21 prosenttia viimeisen kuuden vuoden aikana. Samaan aikaan ulkomaalaistaustaisten osuus syntyvyydestä puolestaan on kasvanut 36 prosenttia.