Lapset kertovat, millainen Suomi oli 100 vuotta sitten: "Silloin ei ollut kunnon vaatteita eikä joulupipareita"

Porilaisen Pörriäisen päiväkodin esikoululaiset tietävät, kuinka paljon Suomi on muuttunut sadassa vuodessa. Asiat ovat nykyään paljon paremmin – vaikka kuninkaan aikana karkkia olikin hyvin tarjolla.

Suomi 100
Maija Viljanen ja Anni Pörsti liukumäessä
Porin Pörriäisen päiväkodin eskarilaiset uskovat tietävänsä varsin hyvin, millainen Suomi oli sata vuotta sitten.

Valkoiset ja siniset kädenjäljet muodostavat siniristilipun porilaisen päiväkoti Pörriäisen seinälle. Samalla teemalla on toteutettu esikoululaisten joulukalenteri. Ryhmässä on puhuttu paljon siitä, että Suomi täyttää 100 vuotta.

Mutta tietävätkö lapset, millainen Suomi oli 100 vuotta sitten? Esikouluryhmän ohjaaja, lastentarhanopettaja Ritva Lasonen havahtuu vasta nyt siihen, että tämä näkökulma on jäänyt käsittelemättä.

Onneksi lapsilla on selvä näkemys asiasta.

– Suomi oli silloin todella erilainen. Silloin ei ollut kunnon vaatteita. Silloin käytettiin sellaisia viittoja ja huppuja ja ihmiset olivat aika usein rahattomia, Helmi Saine kertoo.

Saine arvelee, että puisten unilelujen kanssa nukkuminen oli varmaan aika epämukavaa. Valto Westerbacka tietää kertoa, että oli silloin muitakin leluja, ainakin käpylehmiä. Ja puhelut soitettiin isolla vessapaperirullalla, josta meni naru toiseen rullaan.

Paukkuruokaa sodassa ja karkkia kuninkaalta

Teemu Tamminen on kuullut, että 100 vuotta sitten Suomessa oli kauhea sota. Hänen pappansa on kertonut sodasta ainakin sen verran, että siellä syötiin paukkuruokaa ja pannaria.

Luka Rosendahl on puolestaan vakuuttunut siitä, että siihen aikaan Suomessa oli kuningas. Kuninkaan valtakauden aikana syötiin paljon karkkia.

– Mutta silloin ei ollut yhtään joulupipareita, hän harmittelee.

Katso videolta, miten lapset kuvailevat itsenäisen Suomen alkuaikoja.

Asiantuntijoina videolla ovat Helmi Saine, Iina Kraapo, Tatu Leino, Luka Rosendahl, Valto Westerbacka ja Teemu Tamminen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus