Hyppää sisältöön

Saana-tunturi hehkuu Suomen väreissä – katso ainutlaatuinen valaisu suorana kello 15:50 alkaen

Jättiläisen silitysrautaa muistuttava Saanatunturi kohoaa korkeuksiin Kilpisjärven rantamailta. Itsenäisyyspäivän alla Saana pukeutuu Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi siniseen.

Saanatunturi juhlavalaistuksessa

Yle esittää suorana tunnelmia Kilpisjärveltä, jossa juhlistetaan satavuotiasta Suomea Saanan valojen loisteessa maanantaina 4.12. Lähetys Kilpisjärveltä alkaa kello 15:50.

Kaamoksen pimeässä Saanan on määrä loistaa sinisenä kauas kolmeen valtakuntaan, sillä Suomen, Norjan ja Ruotsin rajat risteävät Kilpisjärvellä.

Saanan valaisu on osa Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuutta, joka koostuu kuudesta massiivisesta valotaideteoksesta. Siniseksi syttyvä Saana on samalla maailman tiettävästi suurin valotaideteos. Valaistava alue on noin 2,5 miljoonaa neliömetriä.

Saanan valaisu on herättänyt ennakkoon paitsi ihastusta, myös kovaa kritiikkiä. Suomen Akatemian tutkija Taarna Valtonen kummeksuu sitä, että Saana-tunturin valotaideteoksen taustatiedoissa ja kuvauksessa ei mainita sanallakaan saamelaisia, vaikka juuri saamelaisille tunturi on vanha pyhä paikka.

Teossarjan takana on valotaiteilija Kari Kola.

.
.