1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marttyyrit

Berliinin marttyyrinäyttely herättää suuttumusta: Luther Kingin kuvan rinnalla Bataclanin terroristi

Näytteilleasettaja sanoo tanskalaistaiteilijoiden halunneen laajentaa marttyyrin käsitettä.

Tanskalaiskollektiivin marttyyrinäyttelyn kuvaseinän alaosan kuvien joukossa on yhden Bataclanin iskun toteuttaneen terroristin kuva. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Saksan Berliinissä avatun marttyyrinäyttelyn kuvaseinä herättää pahennusta Ranskassa.

Näyttelyssä esitellään vakaumuksensa puolesta kuolleita henkilöitä. Kuvaseinällä on kuvat muun muassa ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingistä ja antiikin filosofi Sokrateesta – sekä yhdestä Pariisin marraskuun 2015 iskujen terroristista, Omar Ismail Mostefaista.

Useat ranskalaispoliitikot ovat kritisoineet näyttelyä häpeälliseksi ja Pariisin terrori-iskujen uhreja loukkaavaksi. Ranskan Berliinin-suurlähetystö sanoo terroristin asettamista marttyyrien joukkoon syvästi järkyttäväksi, kertoo Le Parisien -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Mostefai oli yksi Bataclan-konserttisalin kolmesta hyökkääjästä, jotka räjäyttivät itsensä hyökkäyksen jälkeen. Iskussa Bataclaniin kuoli 89 ihmistä.

Näyttelyssä on esillä myös kuva yhdestä New Yorkin syyskuun 2001 WTC-iskun lentokonekaappaajasta, egyptiläisestä Mohamed Attasta.

Näyttelyn takana on tanskalainen taiteilijaryhmä "The Other Eye of the Tiger" – Tiikerin toinen silmä.

– Taiteilijat haluavat laajentaa marttyyrin käsitettä, näytteilleasettajan edustaja Ricarda Ciontos sanoo saksalaiselle Bild-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Näyttely herätti tuohtumusta jo viime vuonna, kun se oli esillä Kööpenhaminassa. Tanskalaispoliitikko teki näyttelystä poliisille tutkintapyynnön, koska hän arvioi sen kannustavan ihmisiä terrorismiin.

Juttua korjattu 4.12. klo 12.44: Jutussa luki aiemmin, että näyttelyssä olisi kuva Martti Lutherista, mutta kyseessä on ihmisoikeustaistelija Martin Luther King. Taiteilijaryhmä on The Other Eye of the Tiger eikä The Eye of the Tiger.

Lisää aiheesta:

Tanskassa "terrorismiin kannustava" taideteos poiki valituksen poliisille