Suomen ensimmäinen runouden ulkomainoskampanja kerää satojatuhansia lukijoita

Runous on vallannut Tampereen ulkomainostaulut. Esillä on tekstejä yhdeltätoista nykyrunoilinjalta.

runoilijat
Yle Uutiset Pirkanmaa: Nykyrunous on vallannut Tampereen katukuvan
Yle Uutiset Pirkanmaa: Nykyrunous on vallannut Tampereen katukuvan

Tampereella voi nauttia runoudesta kaduillakin joulukuussa. Mainostaulujen runot, Uutta runoutta kaupunkitilaan -hanke tuo kahdeksi viikoksi Tampereen keskustan suuriin ulkomainostauluihin ennen julkaisemattomia runoja yhdeltätoista nykyrunoilijalta. Runojulisteet ovat esillä 33 eri paikassa.

Runomainosten taustalla on Annikin Runofestivaali, jonka tuottaja Simo Ollilan näkee kampanjan mielellään runojen mainoksena.

– Olen puhunut tässä runouden ulkomainoskampanjana, mutta tavallaan tämä on vastamainos mainos-mainokselle, kaupallisena aikana ennen joulua. Tai sitten tämän voi nähdä uuden suomalaisen runouden mainoskampanjana.

Simo Ollilan mukaan runojen ilmestyminen Tampereen keskustaan on monien onnekkaiden sattumien summa. Esimerkiksi Tampereen Tapahtumatoimisto hyväksyi runojen laittamisen mainostauluihin tapahtumajulisteiden sijaan.

– Noin vuoden ollaan tätä tuotettu aika isolla työryhmällä. Ja nyt se on totta.

Ihmiset ovat olleet runomainoksista erittäin innoissaan, kertoo Ollila.

– Olen miettinyt, että miksei tällaisia ole tehty aikaisemmin, miksei julkista taidetta ole enemmän näissä tauluissa. Tietääkseni tämä on ihan ensimmäinen laatuaan.

Ollila aprikoi, voisiko julistetaulujen vuokrauksessa käyttää rakentamisessa tuttua prosenttiperiaatetta.

– Mainosalustojen vuokrasta prosentti voitaisiin käyttää julkiseen taiteeseen.

Tuhansia lukukertoja

Runot saavat mainostauluja ylläpitävän JCDecauxin laskelman mukaan kahden viikon aikana yli 200 000 lukukertaa. Järjestäjien mukaan kyseessä on ensimmäinen suomalainen runouden ulkomainoskampanja, ja näkyvyytensä osalta yksi viime vuosien suurimmista nykyrunoushankkeista.

Mainostauluissa nähdään myös saamenkieliset ja ruotsinkieliset runot.

Mainostaulujen runoilijat ovat laaja otos suomalaisen runouden kentästä: mukana ovat esimerkiksi esikoisrunoilija, vielä julkaisematon tekijä ja muutama nykyrunouden klassikkonimi. Mukana ovat Kari Aronpuro, Arja Tiainen, Mikko Mankinen, Johanna Venho, Harri Hertell, Tiina Lehikoinen, Niillas Holmberg, Juho Hakkarainen, Claes Andersson, Raisa Marjamäki ja Jonimatti Joutsijärvi.

Paitsi kaupunkikuvassa runot ovat esillä myös hankkeen kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja sosiaalisessa mediassa.

Myös yleisö pääsee osallistumaan Mainostaulujen runoihin. Luvassa on ohjattuja kävelykierroksia, joissa käydään tutustumassa kaikkiin 11 eri runoon Tampereen keskustassa, runosuunnistusta sekä kuvakilpailu.