1. yle.fi
  2. Uutiset

Sampo mitätöi kadoksiin jääneitä osakkeita – arvo yli 200 miljoonaa euroa

Isännättömien osakkeiden siirrosta yhtiön haltuun päätettiin keväällä.

Sampo-konserni
Sampon osakekirjamalli vuodelta 1988.
Derrick Frilund / Yle

Finanssikonserni Sampo kertoo, että sen hallitus tulee mitätöimään yhtiön yhteistilille jääneet osakkeet, joille ei löytynyt omistajaa. Kyseessä ovat vanhat paperiosakkeet, joita ei ole siirretty arvo-osuusjärjestelmään.

Yhtiön haltuun tulleita omia osakkeita oli yhteistilillä 1.12.2017 yhteensä 4 648 150 kappaletta, mikä on 0,8 prosenttia Sampo Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja osakkeisiin liittyvistä äänistä.

– Yhteistilin osakemäärä oli laskenut 2 154 710 osakkeella marraskuusta 2016, jolloin Sampo pyrki vielä viimeistä kertaa tavoittamaan niiden paperimuotoisten osakkeiden haltijat, joiden osakkeita ei ollut siirretty arvo-osuusjärjestelmään, Sampo kertoo tiedotteessaan.

Ajallaan tehdyt jälkivaihtovaatimukset ovat tulleet finanssikonsernin mukaan käsitellyiksi marraskuun loppuun mennessä.

Mitätöityjen osakkeiden yhteisarvo on hieman yli 200 miljoonaa euroa, jos se lasketaan Sammon Helsingin pörssin maanantaiaamuisen osakekurssin mukaan.

Paperiosakkeiden omistajia tavoiteltu 75 000 kirjeellä

Konsernijohtaja Kari Stadigh muistutti Ylen haastattelussa keväällä, että mitätöitävien osakkeiden arvo oli niiden markkinoille tullessa nykyistä pienempi.

Stadigh katsoi tuolloi, että paperiosakkeiden omistajia on yritetty selvittää enemmän kuin kohduudella voi odottaa, ja asiasta on muun muassa lähetetty yli 75 000 kirjettä ja vastattu 100 000 puheluun. Hän perusteli mitätöintiä myös sillä, että osakkeenomistajilla on ollut kaksikymmentä vuotta aikaa löytää kadoksissa olevat osakekirjat.

Asiaa käsiteltiin huhtikuussa Sammon yhtiökokouksessa. Silloin ulkomaiset osakkeenomistajat kannattivat yli 60 prosentin omistusosuudella esitystä, jossa isännättömät osakkeet siirretään yhtiön haltuun. Tuolloin isännättömiä osakkeita oli noin 6 miljoonaa ja niiden arvo oli noin 280 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi