HJK-fanin ottelumatkan saldo: syyttäjä vaati tuntuvaa ehdotonta vankeusrangaistusta

HJK-fanien epäonnisen ottelumatkan jälkipelit pelattiin tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Yhtä miestä syytetään törkeästä pahoinpitelystä.

Urheilufanit
Syytetty käräjäoikeudessa
HJK-fani peitti kasvonsa kuvaajilta Kanta-Hämeen käräjillä.Timo Leponiemi / Yle

Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Matti Torkkelin mielestä kyseessä on törkeä pahoinpitely, josta hän vaatii helsinkiläiselle HJK-fanille puolentoista-kahden vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

Syyttäjä katsoo, että aiemmankin rikostaustan omaavalle miehelle ei voi antaa pienempää tuomiota. Kantaja yhtyy tuomiovaateeseen.

Sen sijaan vastaaja katsoo, että kyseessä on tavallinen pahoinpitely, josta tulee tuomita yhdyskuntapalvelua.

Fanimatka johti häiriköintiin Hämeenlinnassa

Tapahtumat alkoivat, kun HJK:n fanit olivat kahdella linja-autolla matkalla Vaasaan. Ilmajoella poliisi päätti pysäyttää fanijoukon, joka joutui kääntymään takaisin Helsinkiin.

Toinen busseista pysähtyi kotimatkallaan Hämeenlinnan linja-autoasemalle. Turhautuneet fanit purkivat ensin paineitaan tietyömaan aitoihin. Pahempaa oli luvassa.

Fanit menivät läheiseen ravintolaan. Varsin pian ravintolan terassille asettunut ryhmä alkoi rikkoa laseja ja heitellä tuoleja ja pöytiä terassilta kadulle.

Henkilökunnan vuorovastaavana toiminut henkilö meni rauhoittamaan porukkaa, jolloin yksi riehujista löi häntä tuopilla kasvoihin. Sen jälkeen hän löi henkilökuntaan kuuluvaa kerran tai kaksi nyrkillä päähän.

Ravintolahenkilökuntaan kuuluva henkilö sai särkyneestä tuopista syviä haavoja ja silmävamman.

Fanikulttuurin rumempi puoli

Käräjäoikeudet tuomitsevat henkilöitä pahoinpitelyistä hyvin usein. Tämän tapauksen tekee merkittäväksi se, että se liittyy urheilujoukkueen kannattamiseen. Suomessa on ollut jo useita tapauksia, joissa häirikköfanit ottavat yhteen keskenään.

Joukkotappeluista osa on järjestettyjä, osa on puolestaan ilmeisen spontaaneja. Esimerkiksi lahtelaisen jääkiekkoseura Pelicansin kannattaja kävi alaikäisen HPK:n kannattajan kimppuun viime helmikuussa Hämeenlinnassa.

Häiriköiden uhreiksi joutuu myös ulkopuolisia henkilöitä. Häirikköfanit ovat riehuneet kaupunkien kaduilla ja kapakoissa. Hämeenlinnan tapauksen tekee erityisen vakavaksi se, että fani tai fanit kävivät henkilökunnan kimppuun. Syytteessä on vain yksi heistä, mutta riehumassa oli useampia.

Seurat ja fanijärjestöt yrittävät aika ajoin kitkeä väkivaltaa, mutta tulokset ovat olleet valitettavan heikkoja.

Pahoinpitelyn kohteeksi joutunut hämeenlinnalaisen ravintolan vuorovastaavana tuona iltana toiminut mies sai näkövamman, jonka paranemisesta ei ole varmuutta, sekä ikuiset arvet kasvoihinsa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus päättää HJK-fanin tuomiosta 28. joulukuuta.