Yli 600 moottoripyöräilijää antoi tukensa Pyhtään mopotallille – "Nuorten on saatava ottaa vastuu omasta tekemisestään"

Pyhtäällä kerätään adressia lopetusuhan alla olevan Hutikan mopotallin puolesta.

mopot
Nuoria mopotallin edessä.
Minna Heikura / Yle

Sadat moottoripyöräilijät ovat ilmaisseet tukensa Hutikan mopotallille Pyhtäällä. Intruder Club Finland ry:n edustaja kävi sunnuntaina Pyhtäällä kirjoittamassa kannanoton koko kerhon puolesta. Mukana kannanotossa on 632 kerhon jäsentä ympäri maata.

– Tallin toiminta on nuorten syrjäytymistä ehkäisevää työtä. Lisäksi on hyvä, että nuoret saavat tallissa ottaa itse vastuuta omasta tekemisestään eli siinä on myös kasvatuksellinen näkökulma. Kun itse tekee, näkee oman tekemisen konkreettiset tulokset, Intruder Club Finlandin edustaja toteaa. Hän ei halua kenenkään kerholaisen nimeä julkisuuteen.

Intruder-pyörien harrastajista koostuva kerho on tukenut mopotallia aikaisemmin myös rahallisesti. 500 euron summalla on hankittu tallille esimerkiksi mopojen korjaukseen tarvittavia työkaluja. Pyhtäällä on kerätty adressia Hutikan mopotallin puolesta perjantaista lähtien. Adressissa on nyt yli 800 nimeä, sillä moottoripyöräilijöiden lisäksi siihen on kirjoittanut nimensä noin 200 pyhtääläistä.

– Nuoret ovat myös itse tehneet yli 20 vetoomusta kunnalle. Luovutamme adressin ja vetoomukset kunnalle tiistaina, kertoo tallilla vapaaehtoisena aikuisena työskentelevä Riitta Lakso-Adamsson.

Kokouksessa oli paikalla väärä henkilö

Pyhtään kunta on kertonut aikovansa lopettaa tallin rahoittamisen, koska se ei ole ollut tyytyväinen nuorten valvontaan. Kunta haluaa perustaa oman mopotallin, jonka vetäjäksi ryhtyisi ensi vuonna kunnan nuoriso-ohjaaja. Lisäksi pajalle palkattaisiin kaksi pitkäaikaistyötöntä aikuista, joilla on kokemusta mopojen rassaamisesta.

Pyhtään hyvinvointilautakunta päätti viime viikon tiistaina lopettaa taloudellisen tuen mopotallia ylläpitävälle yhdistykselle. Asia joudutaan kuitenkin käsittelemään uudestaan, koska kokousjärjestyksessä tapahtui virhe. Kokouksessa oli paikalla väärä henkilö.

Mopotalli perustettiin Pyhtään Huutjärvelle tammikuussa, koska kyläläiset kärsivät nuorten mopolla rälläämisestä ja ilkivallasta. Mopotallin myötä ilkivalta ja asukkailta tulleet valitukset loppuivat. Pyhtään mopotallin toimintamallia on kiitelty myös muissa kunnissa.

Yksi mopotallin aktiivisimmista nuorista kutsuttiin myös Linnan juhliin.