Sankarihaudoille löydettiin Kinnulassa oikean ikäiset kunniavartijat

Kinnulan itsenäisyyspäivän kunniavartiosta on tulossa poikkeuksellisen juhlava.

sankarihauta
Sankarihauta peittynyt lumeen.
Kinnulassa on löydetty 82 vapaaehtoista itsenäisyyspäivän kunniavartioon – jokaista kaatunutta kunnioittaa saman ikäinen mies.Kalevi Rytkölä / Yle

Pohjoisen Keski-Suomen Kinnulassa on onnistuttu itsenäisyyspäivän kunniavartion järjestämisessä montaa muuta paikkakuntaa paremmin.

Useissa kunnissa hautojen kunniavartioon on ollut vaikeuksia löytää riittävästi vapaaehtoisia. Monilla paikkakunnilla on myös luovuttu juhlavuoden ajatuksesta, että kunkin haudan kohdalla vartiossa olisi vainajan ikäinen nuori mies.

1600 asukkaan Kinnulassa sankarivainajia on 82. Kaikkien heidän haudoilleen on saatu oikean ikäiset miehet.

– Kieltäytymisprosentti oli promillen verran, eli pojat ja vähän vanhemmatkin lähtivät innolla mukaan. Puhelimessa ja sitten ihan kotikäynneillä on saatu väkeä mukaan, kertoo kunnan vapaa-aikaohjaaja, reserviläisaktiivi Harri Kinnunen.

Kinnusen mukaan kinnulalaisten sankarivainajien suurin ikäluokka oli 22-vuotiaita. Nuorin kaatuneista oli vasta 17-vuotias.

– Kunniavartio on varmasti uljas näky, joka laittaa miettimään jokaisen sitä, että nuoria kavereita on sinne haudattu noin paljon. Uskon, että siitä tulee hieno tapahtuma, Harri Kinnunen toteaa.