1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomi 100

Video: Turun linna valaistiin sinivalkoisin värein – katso, miten Suomen vanhin linna ympäröitiin upealla taiteella

Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuus on huipentunut Turun linnaan.

Turun linnan juhlavalaistus
Turussa saatiin ihastella upeaa valotaideteosta. Valotaitelija Kari Kolan viimeisessä teoksessa valot sai ylleen Turun linna.

TURKU Turun linnan piha on muuttunut itsenäisyyspäivän kunniaksi taideareenaksi. Linnan ikkunat on valaistu sinisellä ja valkoisella, ja rakennuksen päätyyn on projisoitu suomalaisuuteen ja Suomen luontoon liittyviä kuvia.

Linnan pihalla on tulitaitelijoita, ilma-akrobaatteja, tanssijoita ja musiikkia. Katsottavaa on niin paljon, että kaikkea ei millään ehdi näkemään.

Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuus on kulkenut Suomea ristiin rastiin. Valoteossarja käynnistyi Helsingin Töölönlahdelle toteutetun avajaisteoksen myötä jo viime uudenvuodenaattona. Loput teoksista on toteutettu marras-joulukuussa. Marraskuun loppupuolella valaistiin Olavinlinna Savonlinnassa, sitten Näsinneula Tampereella. Joulukuun alussa sinisen ja valkoisen väreissä hehkuivat Kuusisaari Oulussa ja Saana-tunturi.

Nyt valotaidekokonaisuus on huipentunut Turkuun ja Turun linnaan.

Suomen vanhin linna sopii hyvin valaistavaksi

Teosten takana on taiteilija Kari Kola, joka on valaissut kohteita ulkomaita myöden. Suomi 100 -teoksessaan hän halusi valaista koko Suomen.

Turun linna valikoitui taideteoksen loppuhuipennukseksi sijaintinsa, mutta myös kaupungin historian ansiosta.

– Turku on vanha pääkaupunki ja Suomen vanhin kaupunki. Turun linna on Suomen vanhin linna. Täällä on paljon historiaa, joka ulottuu pidemmälle kuin sadan vuoden päähän, Kola sanoo.

Linnassa on paljon valkoista pintaa, joka ottaa valoa vastaan erittäin hyvin.

Kari Kola

Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla ja vuosien saatossa siitä kasvoi jyhkeä harmaakivilinna. Linna tuhoutui pahoin pommituksessa vuonna 1941, ja sen jälkeen rakennusta restauroitiin parikymmentä vuotta.

Musorakennuksen valaiseminen asetti taiteilijalle omat haasteensa, mutta onneksi paikka oli hänelle entuudestaan tuttu. Mies oli mukana toteuttamassa linnan sisäpihalle kahta ooperaa Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011.

– Linnassa on paljon valkoista pintaa, joka ottaa valoa vastaan erittäin hyvin. Se on kiitollista tälle touhulle, Kola sanoo.

Teos yhdistää taiteen lajit hitaaksi matkaksi

Turun linnan puistoon rakennettu valotaideteos toimii niin, että ihmiset voivat kulkea linnan läpi takapihalle asti. Siellä ovat esiintyvät taiteilijat, ja ihmiset voivat kulkea esiintyjien joukossa. Monitaiteellisen kokonaisuuden on suunnitellut SirkusUnionin Antti Kulmala, ja sitä on toteuttamassa noin 200 ihmistä.

Turun linnan valoja alettiin sytyttää vähitellen neljän aikaan alkuillasta. Kari Kola halusi käyttää luonnonvaloa, ja tehdä luonnollisen siirtymän valosta pimeyteen – tai oikeastaan valoisuuteen.

Suunnitelmat teoksesta olivat valmiina jo pari vuotta sitten.

– Teoksessa keskitytään hitauteen ja olemiseen kaikissa taidemuodoissa. Kyseessä ei ole show vaan enemmänkin matka, Kola kuvailee.

**Lue myös: **

Olavinlinna hehkuu videolla ainutlaatuisesti valaistuna – Seuraavaksi valot värjäävät 168 metriä korkean Näsinneulan

Valo värjää Tampereen maamerkit hehkuviksi: Katso miten Näsinneula muuttui "ufoksi"

Saari keskellä Oulua kylpee Suomen juhlavuoden väreissä: katso, kuinka valot värjäävät saaren lumotuksi metsäksi

Katso, miten luminen Saana-tunturi saa sinisen valohunnun: valaistava pinta-ala on hurjat 2,2 miljoonaa neliömetriä