Hyppää sisältöön

Kupittaasta ja Itäharjusta suunnitellaan tulevaisuuden osaamis- ja asuinkeskittymää – alueelle asuntoja yli 20 000 turkulaiselle

Turun Tiedepuistoksi nimetylle alueelle on tulossa yli miljoona neliötä uutta rakentamista.

Havainnekuva Turun Tiedepuistoon Helsingin suunnasta. Korkeat rakennukset sijoittuvat Kupittaan aseman ympärille, pääosin Itäharjun puolelle. Vasemmalla uusi asuinkortteleiden ryhmä Lemminkäisenkadun varrella Kupittaanpuiston laidalla. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Turun Tiedepuisto on yksi kaupungin tulevaisuuden kärkihankkeista. Yliopistokampusten ja Kupittaan alueelle levittäytyvä Tiedepuisto tulee olemaan kansainvälisesti merkittävä osaamiskeskittymä.

Suunnitelmien mukaan alueelle tulee yli miljoona neliötä uutta toimitila- ja asuntorakentamista, yli 10 000 uutta työpaikkaa ja asuntoja 20 000 uudelle turkulaiselle. Kyseessä on usean miljardin investointi. Kokonaisuudessaan alueen arvellaan uudistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen mukaan alue on potentiaalinen, koska siellä sijaitsee yliopistokampus, tuleva ammattikorkeakoulukampus, sairaalakampus, yrityskampus ja urheilukampus.

Havainnekuva Turun Tiedepuistoon keskustan suunnasta. Korkeimpien rakennusten takana avautuu Tiedepuiston laajentumisalue Itäharjulla. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Uusia asuntoja rakentuu Kupittaan puiston laitaan, Itäharjulle ja ylioppilaskylään, junaradan molemmin puolin.

Tunnin junayhteys Helsinkiin liittää Tiedepuiston yhtenäiseksi työssäkäyntialueeksi pääkaupunkiseudun kanssa.

– Tällä halutaan edistää Tunnin juna -hanketta, ikään kuin kuvata sitä, että Turku elää jo tunnin juna -aikaa ja teemme toimenpiteitä sen vetovoiman kasvattamiseksi, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Itäharjun laajentamisalueen kehittäminen etenee vaiheittain isoina kokonaisuuksina. Ensin parannetaan alueen liikenneyhteyksiä ja rakennetaan alueet toisiinsa sitova kansiyhteys Kupittaan ja Itäharjun välille. Myös alueen pysäköintiongelmiin haetaan erilaisia ratkaisuja.

– Uusia isoja asioita saadaan lähimmän kolmen vuoden aikana liikkeelle, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Havainnekuva Itäharjun alueen uudesta ytimestä, uudelta plazalta kohti Kupittaan asemaa. Kuvassa näkyvät keltaiset kulkupelit ovat Fölin päälinjaa, jotka ylittävät moottoritien ja rautatien uutta kansiratkaisua hyödyntäen. Väylää ei ole tarkoitettu autoliikenteelle. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Alue rakentuu jo nyt

Tiedepuiston kehittäminen on jo vauhdissa. Terveyskampusalueella uudet sairaalarakennukset valmistuvat 2020-luvulla. Myös ylioppilaskylässä rakennetaan ja uusia opiskelija-asuntoja on valmistumassa jopa tuhat vuoteen 2022 mennessä. Uusi palloiluhalli sekä vierailu- ja innovaatiokeskus JOKI avautuvat asiakkaiden käyttöön lähiaikoina. Uusi AMK-kampus tuo tuhansia opiskelijoita puolestaan Kupittaan yrityskeskittymän kylkeen.

– Turun Tiedepuistolla on mahdollisuus olla globaalisti merkittävä innovaatiokeskittymä, jossa alueen elinkeinoelämä, korkeakoulut sekä elinkeinoyhtiö toimivat ainutlaatuisella tavalla yhteisten päämäärien eteen, sanoo kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku rakentaa kaupunkia vastauksena poikkeuksellisen mittavalle positiiviselle rakennemuutokselle.

– Haluamme uusia toimijoita alueelle. Teemme alueesta houkuttelevan, että se kiinnostaa investointeja, toimijoita, osaajia ja asukkaita myös muualta tukemaan meidän positiivista rakennemuutosta, joka edellyttää vahvaa kasvua, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Tulevaisuuskuvaa on rakennettu laajalla yhteistyöllä. Yhteistyöhön ovat osallistuneet Turun kaupungin lisäksi alueen yliopistot ja korkeakoulut, Turku Science Park Oy, Turun Teknologiakiinteistöt, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Turun ylioppilaskyläsäätiö.

Tältä näyttää Kupittaalla ja Itäharjulla nyt, kun katsotaan Helsingin suunnasta keskustaan päin. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
.
.