Amerikan pelle provosoi ja haluaa välittää – Patch Adams muuttaa maailmaa pelleillen

Kun maailma muuttuu yhä hullummaksi, kannattaa pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan klovnia. 72-vuotias Patch Adams on ristiriitainen hahmo, joka pelleilee ja laukoo siinä sivussa rohkeita mielipiteitä.

klovnit
Adams kohtaa ihmisiä vaikka Moskovan metrossa.
Oksana Yushko / Yle

MoskovaPatch Adams työntää sormensa nenäänsä ja kehottaa venäläislapsia tekemään samoin. Orpokodin lapset riemastuvat ja seuraavat esimerkkiä. Heitä naurattaa aivan kamalasti.

Joukossa on monia invalideja ja down-lapsia, joiden kohtalona on ollut kasvaa ilman vanhempia – poissa silmistä, poissa mielestä.

Venäjällä monet sosiaaliset ongelmat vaivaavat, ja yksi surullisimmista ovat huonomaineiset orpokodit. Ja juuri niihin amerikkalainen Patch Adams suuntaa joka vuosi, on suunnannut jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Venäjällä monet vammaiset lapset joutuvat kasvamaan orpokodeissa.
Venäjällä monet vammaiset lapset joutuvat kasvamaan orpokodeissa.Oksana Yushko / Yle

– Teen tätä puhtaasti itsekkäistä syistä. Venäjä on suosikkipaikkani pelleillä, he osaavat ottaa klovnit vastaan, jopa huonotkin, Adams sanoo.

Patch Adams on ristiriitainen hahmo. Kotimaassaan Yhdysvalloissa hän on tullut tunnetuksi hassuttelun lisäksi räväköistä mielipiteistään. Kaikkia Adamsin puheet eivät miellytä.

– Saan kymmenen tappouhkausta vuodessa, hän kertoo.

Kukaan ei enää kiipeile puissa

Viime aikoina tappouhkausten syynä on ollut presidentti Donald Trumpin kritisointi.

– Olen sanonut venäläisille ystävilleni, että mielestäni Trump on vaarallisempi kuin Putin. Vitsi, uhmakkuus ja pelko samassa paketissa, Adams kertoo.

Mutta lopulta kyse ei ole Trumpin henkilöstä, vaan laajemmasta ongelmasta. Kansa saa ansaitsemansa johtajat.

– Käyn puhumassa 40 yliopistossa joka vuosi. Tapaan siellä nuoria, jotka eivät kykene kyseenalaistamaan asioita. Sellainenhan on valtaapitäville ihannekansalainen, hän puuskahtaa.

Syynä kykenemättömyyteen ovat televisio ja älypuhelimet. Adams sanoo painokkaasti, että älylaitteet tyhmentävät ja että hän ei ole koskaan tavannut opettajaa, joka ei olisi samaa mieltä hänen kanssaan.

– Kukaan ei enää kiipeile puissa. Yhdysvalloissa on helppo löytää lapsi, joka ei ole koskaan lukenut yhtäkään kirjaa, Adams sanoo.

Lapsista ja erityisesti koululaitoksesta Adams kantaa syvää huolta. Mutta palataan siihen tuonnempana.

Klovniryhmä vierailee orpokodeissa ja sairaaloissa.
Klovniryhmä vierailee orpokodeissa ja sairaaloissa.Oksana Yushko / Yle

Leikki ja huumori ovat tärkeitä

Vuonna 1971 Adams suoritti lääketieteen tohtorin tutkinnon ja perusti Gesundheit! instituutin, joka puolestaan perusti ilmaista hoitoa tarjoavan yhteisösairaalan. Ideana oli yhdistää sairaala ja vaihtoehtoinen lääketiede. Kuulostaa aika hipiltä, ja sitähän Adams itsekin oli ja on.

– Yhdysvalloissa terveydenhuoltojärjestelmä on roskaa. Ihmisten velkaantumisen syistä ykkösenä ovat heidän sairaanhoitokulunsa, Adams kertoo.

Adams saarnaa välittämisen tärkeydestä terveydenhuollossa. Hänen mukaansa huumori ja leikki ovat tärkeä osa ihmisen fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tätä hän on käynyt opettamassa myös tuleville yhdysvaltalaislääkäreille.

– Yksikään lääketieteellinen ei opeta myötätuntoa, hän huomauttaa.

Rakasta vihollistasi

Vuonna 1974 Adams seikkaili hippikommuuninsa kanssa bussilla ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa. Samalla reissulla tie aukeni myös Neuvostoliittoon, Leningradiin. Ensikosketus neuvostokansaan oli syntynyt.

– Saavuin Neuvostoliittoon katsomaan sitä, mitä Yhdysvalloissa toitotettiin viholliseksi. Ja rauhanaatteeseen kuuluu, että rakastetaan myös niitä, joita kutsutaan vihollisiksi, hän muistelee.

Ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Neuvostoliitossa ja sittemmin Venäjällä Adams pelleseurueineen on saanut hullutella ja provosoida rauhassa, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

– Kerran meidät pidätettiin Punaisella torilla, ja sepäs vasta oli mukavaa. Asemalla ajoimme miliisin hulluuden partaalle ja he päästivät meidät menemään, Adams muistelee.

Adams ilmoittaa olevansa kommunisti, ideologinen sellainen.

– Aivan kuten Jeesus, hän sanoo ja katsoo terävästi, tarkkailee reaktiota.

Adams saarnaa välittämisen puolesta.
Adams saarnaa välittämisen puolesta.Oksana Yushko / Yle

Elämästä valmistui Hollywood-elokuva

Adams tykkää haastaa. Median kanssakin on välillä ongelmia.

– Hermoilen aina vähän toimittajien kanssa, koska he leikkaavat puheitani ja näyttävät mieluummin höttöä kuin ajatuksiani, Adams sanoo.

Samankaltaista höttöä oli Adamsin mielestä hänestä vuonna 1998 tehty Hollywood-elokuva, jota tähditti edesmennyt koomikko Robin Williams. Patch Adams -elokuva oli esikuvansa mielestä liian viihteellinen ja sumensi hänen viestinsä.

Ääni kellossa muuttui, kun koomikko Williams teki itsemurhan. Samankaltaisia itsetuhoisia aatoksia Adams hautoi itsekin nuoruudessaan.

Adams varttui Saksassa, jonne hänen sotilas-isänsä palveli yhdysvaltalaisissa joukoissa. Isä kuoli, kun Adams oli teini-iässä, ja paluu Yhdysvaltoihin oli vaikea. Adamsia kiusattiin koulussa, ja hän yritti itsemurhaa kolme kertaa.

Sellaiset kokemukset panevat miettimään kouluja myöhemmälläkin iällä.

Naiset valtaan

Adams pelleilee estoitta mutta todellisuudessa häpeää itseään – tai oikeammin sukupuolta, jota edustaa.

Adamsin mielestä mies on ongelmien ydin. Hän siteeraa karmaisevia lukuja, joiden mukaan joka päivä miljoonat miehet käyttävät hyväkseen lapsia.

– Haluan luoda sellaisen miehen, jolle ei tulisi mieleen tehdä mitään sellaista, hän sanoo.

Nytkin vallassa ovat hyvin miehiset miehet, Trump Yhdysvalloissa, Putin Venäjällä ja Kim Jong-un Pohjois-Koreassa.

– Miehet tykkäävät konflikteista ja hierarkioista, hän selventää.

Jos Adams voisi päättää, hän laittaisi naiset valtaan seuraavaksi tuhanneksi vuodeksi.

Naiset ymmärtävät välittämisen tärkeyden, ja ensimmäisiä asioita välittämisessä ovat hoivan ja ravinnon varmistaminen.

– Rakkaus tarkoittaa sitä, että haluat ruokkia kaikki. Ja meillä 30 000 lasta kuolee nälkään joka päivä.

Adams kohtaa ihmiset vaikka Moskovan metrossa.
Adams kohtaa ihmiset vaikka Moskovan metrossa.Oksana Yushko / Yle

Opettajille roima palkankorotus

Siksi Adams puhuu nyt mieluiten koululaitoksesta.

Suomen kokemukset ja Pisa-tutkimustulokset hän tuntee tarkkaan, onhan hän lukenut kaiken englanninkielisen kirjallisuuden maamme koulujärjestelmästä.

Mutta Suomenkin koulut ovat Adamsin mukaan vain murto-osa siitä, mitä ne todellisuudessa voisivat olla.

Koska kaikki alkaa koulunpenkiltä, lapsille pitäisi opettaa alusta alkaen Patchin suosikkiteemaa eli välittämistä. Ja siitä voisivat olla vastuussa ihmiset, jotka todella tietävät mitä tekevät.

Joten klovnin resepti parempaan maailmaan olisi seuraavanlainen:

– Kolminkertaistaisin opettajien palkat. Opettaisin välittämisen tietoutta tunnin päivässä, viisi kertaa viikossa kolmentoista vuoden ajan. Sen jälkeen me emme tunnistaisi lapsia, jotka päättävät koulunsa.