Sote-ulkoistuksien rajoittamisesta yhteinen sävel eduskunnassa – Saarikko: Ei ole kestävää, jos julkinen valta käy kilpajuoksua yrityksien kanssa

Opposition edustajat katsoivat, että hallitus on vetänyt hätäjarrusta, kun se pyrkii suitsimaan sote-palveluiden ulkoistuksia.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Annika Saarikko
Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin maanantaina hallituksen esityksestä, joka pyrkii suitsimaan sote-palveluiden ulkoistamisia.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää irtisanomispykälää kaikkiin ulkoistamissopimuksiin, jotka koskevat yli 30 prosenttia kaikista kuntien, kuntayhtymien tai sairaanhoitopiirien sote-palveluista. Nykyinen raja-arvo on ollut 50 prosenttia.

Ulkoistamista rajoittavaa lakiuudistusta pidettiin tarpeellisena uudistuksena sekä opposition että hallituksen edustajien puheenvuoroissa.

Keskustan Juha Rehula sanoi, että lakiuudistuksen tarkoitus on asettaa rajat ulkoistuksiin.

– Hallituksella on tämän esityksen kautta tavoitteena ottaa yksi nurkka tästä opposition mustaksi maalaamasta tilanteesta hanskaan. Ettei kentällä tapahtuisi mitään korvaamatonta, että niissäkin kunnissa, joissa on esimerkiksi vahva julkisten palveluiden puolustajat, ettei mentäisi tekemään täysin pöljyyksiä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi ymmärtävänsä terveysjättien markkinahaluja, mutta hänen mukaansa markkinoille tarvitaan rajat.

– Ymmärrän että suuryritykset hakevat nyt asemia kiinteistöjä ostamalla ja myös nykyisen lainsäädännön tulkintaa avartamalla. Markkina-asemat kiinnostavat. Mutta ei ole kestävää, jos historiallisen reformin kanssa julkinen valtaa joutuu käymään kilpajuoksua yrityselämän kanssa.

Loppuuko ulkoistaminen rajoittamalla?

Myös oppositiossa lakiesitystä pidettiin tarpeellisena, mutta puheenvuorot olivat hallitusedustajia mollivoittoisempia. Monessa opposition puheenvuorossa ulkoistamista rajoittavaa lakiesitystä kuvattiin hallituksen hätäjarruksi.

– Hallitus hätäjarruttaa, mutta tuntuu siltä, että hätäjarrutus tapahtuu vuoristoisella tiellä jäisissä olosuhteissa. Tämä hallituksen sote-bussi on hyvää vauhtia suistumassa tieltä kokonaan pois, kuvasi Eero Heinäluoma (sd.).

Heinäluoma myös huomautti, että lakiesitys ei ole mikään tae sille, että sote-palveluiden ulkoistamista saadaan suitsittua.

– Tähän sisältyy jo valmis porsaanreikä, joka on tämä 30 prosentin omistusosuus, jota ryhdytään seuraavaksi käyttämään niin, miten yksityiset terveysyritykset ovat jo sanoneet. Ja samaan aikaan epävarmuus maakunnissa lisääntyy, että kuka joutuu maksumieheksi, kun näitä taloudellisesti järjettömiä 15 vuoden sopimuksia tehdään, jossa tulee valtaisat sakot mukaan. Pahoin pelkään, että tämä ei ole enää hallituksen käsissä.

Kuntapäättäjien yksityistämisratkaisuille löytyi sympatiaa kristillisdemokraateilta.

– Hätäratkaisu kertoo todellakin siitä, miten sekavassa tilanteessa soten valmistelu on ja erityisesti nostan esiin sen, miten päivystystä ja sairaanhoitoa keskittävän lain onneton ajoitus on aiheuttanut kuntakentällä paniikkia, sanoi Päivi Räsänen (kd.).

Sote-palveluiden ulkoistaminen nousi julkiseen keskusteluun ja hallituksen pöydälle, kun neljä Meri-Lapin kuntaa ilmoitti ulkoistavansa koko Länsi-Pohjan sairaalan toiminnan yhteisyritykselle.

Yrityksessä vähemmistöosakkaina olisivat kunnat ja enemmistöosakkaana terveyspalveluyritys Mehiläinen. Länsi-Pohjan sairaalan palveluiden ulkoistus yhteisyritykselle olisi yksi Suomen laajimmista tähän asti.

Juttua korjattu klo 17.15: Korjattu Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistuksen kokoluokka. Alunperin jutussa luki, että ulkoistus olisi Suomen suurin.