Varsinaissuomalaisia kukkia kasvatettiin linnan juhlien koristeeksi – niitä voi myös syödä, vinkkaa viljelijä

Presidentinlinna koristellaan yksinomaan Suomessa kasvatetuilla kukilla.

Syötäväksi sopivia ruiskaunokkeja. Kuva: Minna Rosvall / Yle

UUSIKAUPUNKI Tasavallan presidentin järjestämissä Linnan juhlissa nähdään varsinaissuomalaisia kukkia. Nousiaisissa ja Uudessakaupungissa toimiva Kotipellon puutarha toimittaa tilaisuuteen 360 sarviorvokkia ja 700 ruiskaunokkia.

Hellimme kaikkia kukkia, mutta näitä ehkä vielä vähän enemmän.

Niko Honkanen

Kotipellon puutarha on laajentanut syksyllä toimintaansa Nousiaisten lisäksi Uuteenkaupunkiin. Myynti- ja tuotantovastaava Niko Honkanen katselee hyvään kasvuvauhtiin päässeitä sarviorvokkeja tyytyväisenä Uudenkaupungin kasvihuoneessa.

– Hellimme kaikkia kukkia, mutta näitä ehkä vielä vähän enemmän. Olen ymmärtänyt, että kukat tulevat hyvin näkyviin televisiokuvissa, kertoo Honkanen.

Honkanen kertoo, että kukat ovat valkoisia ja sinisiä. Linnan juhliin menevät kukat on kasvatettu niin, että niitä voi myös syödä.

– Kukkia saa syödä, jos haluaa. Näitä ei tosiaan mitenkään käsitellä.

Niko Honkanen tutkii ruiskaunokkilaatikoita. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Honkanen ei osaa sanoa, onko syötäviä kukkia myös juhlien ruokatarjoilussa. Tarjottavat raaka-aineet pidetään salaisuutena. Aiempina vuosina Kotipellon puutarhan kukkia on tarjottimilta löytynyt.

Koko linna on täynnä suomalaisia kukkia

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Presidentinlinna koristellaan yksinomaan Suomessa kasvatetuilla kukilla. Kotimaiset kukat ovat lahjoitus 100-vuotiaalle Suomelle Kauppapuutarhaliiton kukkaviljelijöiltä (siirryt toiseen palveluun). Koristeluihin käytetään ruusuja, orvokkeja, gerberoita, ritarinkukkia, krysanteemeja, joulutähtiä, ruiskukkia, tulppaaneja sekä värililjoja.

Kotipellon puutarhan myynti- ja tuotantovastaava Niko Honkanen kertoo, että heillekin pyyntö kukista tuli Kauppapuutarhaliitolta.

Sinivalkoisilla kukilla on muutenkin ollut odotettua enemmän kysyntää.

Niko Honkanen

– Emme saaneet itse ehdottaa kukkia, vaan meiltä pyydettiin näitä. Sarviorvokkia ja ruiskaunokkia olemme aina kasvattaneet, joten tätä tilausta oli helppo lähteä toteuttamaan, kertoo Honkanen.

Kotipellon puutarha on tiettävästi ainoa Suomessa ympäri vuoden syötäviä kukkia tuottava yritys. Puutarha on tullut tunnetuksi siitä, että se myy kukkia Suomen lisäksi muun muassa Hongkongiin, Singaporeen, Ruotsiin, Norjaan ja Viroon.

– Suomi 100 -juhlapäivä on näkynyt meillä, ja sinivalkoisilla kukilla on muutenkin ollut odotettua enemmän kysyntää. Töitä on ollut paljon, kertoo Niko Honkanen.