SDP:n Haataiselta piikki Sauli Niinistölle: "Vetäytyykö hän seuraamaan sivusta, kun hyvinvointiyhteiskuntamme markkinaehtoistetaan?"

Haatainen avasi presidentinvaalikampanjansa maanantaina helsinkiläisessä ravintolassa.

Tuula Haatainen
Jutta Urpilainen, Meeri Koutaniemi ja Tuula Haatainen  SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haataisen presidentivaalikampanjan avauksessa Helsingissä maanantaina 4. joulukuuta.
SDP:n Tuula Haatainen avasi maanantaina kampanjansa Helsingissä. Mukana olivat myös kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Mikko Stig / Lehtikuva

Helsinkiläiseen ravintolaan kerääntynyt yleisö puhkesi aplodeihin oman presidenttiehdokkaansa, SDP:n Tuula Haataisen noustessa pitämään kampanja-avauksensa puhetta lavalle.

Rekolassa, Vantaalla asuva Soile Sillanmäki näkisi mielellään taas naisen presidenttinä.

– Minusta oli niin kauhean mukavaa, kun Tarja Halonen oli presidenttinä. Oli tunnelmaa ja uusia näkökulmia. Sauli Niinistö on ihan mukava ja lupsakka mies, mutta olen enemmän Haataisen kannalla. Hän on pätevin ja empaattisin, ollut mukana monessa.

Demarit yrittivät hakea kampanja-avaukseen potkua presidentti Tarja Halosen, kansanedustaja Jutta Urpilaisen ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen mukanaololla.

Sauli Niinistö on ihan mukava ja lupsakka mies, mutta olen enemmän Haataisen kannalla.

Soile Sillanmäki

Erityisesti Halosen läsnäolo näytti ilahduttavan ilmapallojen reunustamassa salissa istunutta demariyleisöä.

– Halonen on hyvä lisä, samoin Koutaniemi. Modernia ja nuorta näkökulmaa, Haataisen kannattaja Sanna Huuskonen Vantaalta sanoo.

Lähihoitajana työskentelevän Huuskosen mielestä Niinistön kaudella inhimillisyys on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Tämä näkyy hänen mielestään suoraan esimerkiksi vanhustenhoidossa.

– Kovat arvot jylläävät liikaa, hän huokaa.

"Eriarvoisuus lisääntynyt hiljaa hiipien"

Puheessaan Tuula Haatainen korosti odotetusti eriarvoistumisen pysäyttäymistä ja arvosteli hallituksen politiikkaa.

Haatainen sanoi, että osa suomalaisista on pysyvästi syrjäytyneitä ja Suomessa on osattomuutta, köyhyyttä ja toivottomuutta.

– Miten tähän tilanteeseen oikein on tultu? Hiljaa hiipien. On laitettu Suomea kuntoon tavalla, joka on lisännyt eriarvoistumista, hän arvosteli.

Haataisen mukaan samat syyt ovat ääri-ilmiöiden taustalla niin Suomessa kuin muualla.

Demariehdokas käytti tilaisuuden hyväkseen myös sote-uudistuksen suomimiseen. Haatainen katsoo, että näin avataan sote-palvelujen yksityistämiselle paraatiovet.

Me kaikki joudumme veroillamme maksamaan tuottoa monikansallisten yritysten pääomasijoittajille.

Tuula Haatainen, SDP:n presidenttiehdokas

– Näin me kaikki joudumme veroillamme maksamaan tuottoa monikansallisten yritysten pääomasijoittajille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo sote-uudistuksen olevan maalissa ensi kesänä, kun eduskunta on saanut tarvittavat lait päätettyä.

Presidenttiehdokkaita on arvosteltu tasapaksusta vaalikeskustelusta ja varovaisesta tai lähes olemattomasta istuvan presidentin Sauli Niinistön haastamisesta.

Haatainen kritisoi Niinistöä siitä, ettei tämä ole arvojohtajana puuttunut riittävästi nykysuuntauksiin.

– Presidentti on arvojohtaja. Mietin, mitä mieltä Sauli Niinistö on tästä hänen taustapuolueensa kokoomuksen ajamasta linjasta? Vetäytyykö hän unilukkarina seuraamaan sivusta, kun sotiemme jälkeen rakennettu hyvinvointiyhteiskunta markkinaehtoistetaan? Nyt olisi tilausta unilukkarin ojennukselle, jos sitä halua on.

Presidentti Tarja Halonen SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haataisen presidentivaalikampanjan avauksessa Helsingissä maanantaina 4. joulukuuta.
Myös presidentti Tarja Halonen osallistui kampanja-avaukseen. Mikko Stig / Lehtikuva

Kannattajat eivät lannistu gallupeista – pitkä takamatka

Ylen tuoreimmassa presidenttikyselyssä Haataisen kannatus oli kaksi prosenttia – sama kuin keskustan Matti Vanhasella. Edellä ovat Niinistön lisäksi vihreiden Pekka Haavisto ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Jyväskyläläinen Aino Rytkönen ei myönnä, että istuvan presidentin Sauli Niinistön musertava etumatka gallupeissa masentaisi. Kannattajajoukoissa jaksetaan vakuuttaa, että kamppailusta tulee mielenkiintoinen oman ehdokkaan matalalla laahaavista gallupluvuista huolimatta.

– Aivan varmasti. Tuula on ollut paljon näkyvillä, eturivissä kampanjatilaisuudessa istunut Rytkönen perusteli.

Rytkösen mielestä on hyvä, että Haatainen "pitää esillä tasa-arvoa ja ympäristökysymyksiä".

Jyväskyläläistä Eetu Kinnusta gallupeista puhuminen näytti kyllästyttävän. Hän uskoo, että vaalikeskusteluissa pysyy mielenkiinto, jos ehdokkaat puhuvat aidosti Suomen linjasta eikä keskitytä "vain galluplukuihin".

Kinnusen mielestä nyt on puhuttava siitä, millaisen roolin Suomi ottaa kansainvälisessä politiikassa.

Nykyjohdon toimissa kehitysyhteistyö ja ihmisoikeudet ovat jääneet sivuun, hän moittii.

Tuula Haataisen kampanjapinssejä.
Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään tammikuun lopussa.Mikko Stig / Lehtikuva

Kampanja-avausta seuraamaan tullut Ilmari Lohenoja puolestaan suomi hallitusta eriarvoistavasta politiikasta.

Onko Haataisella mitään mahdollisuuksia?

– Totta kai on, miksei olisi? Lohenoja sanoi.

Haatainen seksuaalisesta häirinnästä: "Vaikenemisen on loputtava"

Haatainen otti puheessaan kantaa myös maahanmuuttokeskusteluun.

Haataisen mielestä nykypäivän ongelmia ei ratkaista laittamalla rajoja kiinni ja toivomalla pahan maailman pysyvän näin kaukana.

– Jos joku kiistää toisen ihmisen ihmisarvon, ei olla kovin kaukana siitä, että aletaan toistaa 1900-luvun hirveyksiä. Demokratiaa on kyettävä suojelemaan. Sata vuotta olemme rakentaneet itsenäisyyttämme ja yhä kielloista huolimatta juhlintaa varjostaa Helsingin kaduilla ylihuomenna marssiva kansallissosialistinen joukkio.

Haatainen nosti esille myös naisten kokeman seksuaalisen häirinnän.

– Me too -kampanja on jo tehnyt näkyväksi sen, että yksittäistapausten sijaan kyse on syvästä rakenteellisesta epätasa-arvosta yhteiskunnassa. Vaikenemisen on nyt loputtava.

Eduskunta keskustelee seksuaalisesta häirinnästä Haataisen aloitteesta ensi viikolla.

Haatainen sanoo pitävänsä naisten oikeuksia esillä kampanjassaan.

– Naisten osaaaminen on maailman alikäytetyin resurssi.

Lue myös:

Jungner: SDP:n olisi kannattanut valita presidenttiehdokkaakseen Niinistö – ”Jos Jungner ja Tuomioja ovat samaa mieltä jostakin, niin silloin kannattaa kuunnella”

Ylen presidenttikysely: Niinistö yhä ylivoimaisempi, nyt ykkösvaihtoehto myös vihreille

Analyysi: Niinistö, Niinistö, Niinistö......