1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Albert Edelfelt

Edelfeltistä maksettiin ennätyshinta

Ristiäissaatto-teoksen osti tunnettu ahvenanmaalainen taiteenkeräilijä Anders Wiklöf.

Ristiäissaatto on Lapsen ruumissaatto -maalauksen rinnakkaisteos. Kuva: Stockholms auktionsverk

Wiklöf maksoi Albert Edelfeltin Ristiäissaatto-öljymaalauksesta 637 000 euroa. Se on korkein online-huutokaupassa maksettu hinta Suomessa ja todennäköisesti myös kallein Suomessa myyty Edelfelt.

Online-huutokaupassa ostajaehdokkaat tekevät tarjouksen huutokauppakamarin nettisivuilla. Tarjouksilla on aikaraja ja korkein tarjous voittaa.

– Wiklöfin tarjous saapui muutama minuutti ennen kello 19.00 aikarajaa, sanoo asiantuntija Helena Laakso huutokaupan järjestäneestä Stockholms Auktionsverkistä.

Viime hetkellä jätettyä tarjousta on mahdollista korottaa muutaman minuutin lisäajalla. Esimerkiksi eilisessä huutokaupassa Helene Schjerfbeckin Azalea-teoksesta tehtiin useita korotuksia lisäajalla ja 100 000 euron lähtöhinta nousi lopulta 250 000 euroon.

Schjerfbeckin Azaleasta käytiin kilpahuudanta. Kuva: Stockholms auktionsverk

Laakson mukaan online-huutokaupassa hintataso nousee yleensä perinteistä salihuutokauppaa korkeammaksi.

Ristiäissaatto-teos (1880) on jäljennös Ateneumin Lapsen ruumissaatto -teoksesta (1878). Edelfelt maalasi sen sveitsiläiselle taidekauppiaalle Joseph Bullalle, jonka mielestä alkuperäisaihe oli liian synkkä ja siksi myyntikelvoton. Ristiäissaatto on myös alkuperäisteosta pienempi.

Ristiäissaatto on ollut esillä Ateneumissa. Viime ajat se on roikkunut valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Nyt maalaus tulee näytille Turun taidemuseoon.

Lue myös:

Uusi huutokauppatalo aikoo lohkaista palan Suomen taidemarkkinoista – taideväärennösjupakka varjostaa yhä alaa