Mehiläinen vetäytyy etäpistesuunnitelmasta – keksi sen sijaan uuden

Mehiläinen perui suunnitelman julkisesta terveysasemasta Oulusta. Sen sijaan yhtiö aikoo edelleen tarjota Oulussa palveluita, jotka ovat virallisesti Siikalatvan julkisia terveyspalveluita. Oulu ei edelleenkään aio maksaa kuntalaistensa käyntejä Mehiläisessä.

sairaanhoitopalvelut
Terveyspalveluyritys Mehiläinen
Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön mukaan nykylainsäädäntö ei salli terveysaseman perustamista toisen kunnan alueelle.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Mehiläinen aikoo luopua suunnitelmasta perustaa Ouluun Siikalatvan terveysaseman etäpiste. Yhtiö aikoo kuitenkin jatkaa suunnitelmia tarjota Mehiläisen palveluita Oulussa julkisina terveyspalveluina, Ylelle kerrotaan.

Alkuperäinen suunnitelma oli perustaa Ouluun Siikalatvan terveysaseman etäpiste. Ministeriöt kuitenkin torppasivat suunnitelman lainvastaisena, ja Oulun kaupunki totesi, että se ei aio maksaa kuntalaistensa asiointia Mehiläisessä.

Mehiläinen ei kuitenkaan anna periksi. Nyt Mehiläinen aikoo alkaa tarjota Oulussa Mehiläisen palveluita julkisena terveydenhoitona niille, jotka ovat valinneet käyttävänsä Siikalatvan terveyspalveluita.

– Asiakkaiden toivomus on ollut, että Oulun Mehiläisessä voisi asioida jatkossa myös päiväsaikaan. Emme näe tälle estettä, kertoo Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sähköpostissa.

Siikalatvan terveyspalvelujen käyttäjäksi rekisteröitynyt voi siis hyödyntää Mehiläisen palveluita Oulussa myös päiväaikaan julkisina terveyspalveluina.

– No miksipä ei voisi? Sehän on yksityisen yrityksen asia päättää palveluidensa aukioloajoista, tietysti asiakkaidemme kanssa tehtyjen sopimusten rajoissa, Järvenpää kommentoi sähköpostitse.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis edelleen sitä, että oululaiset voivat rekisteröityä Siikalatvan terveyspalvelujen käyttäjiksi ja asioida Mehiläisessä Oulussa.

– Kyllä, jos valitsee sellaisen terveysaseman, joka on ulkoistettu Mehiläiselle. Terveysasemasta tosin riippuu, missä toimipisteissä palveluita voi käyttää, koska sopimukset kuntien kanssa eroavat toisistaan. Esimerkiksi Rantsilan terveysaseman osalta siis ainakin osa palveluista tuotetaan Oulun Mehiläisessä myös jatkossa, Järvenpää kommentoi.

Aiemmin Oulun keskustan Mehiläisessä on ollut muun muassa ilta- ja viikonloppupäivystys.

Edelleenkään Oulu ei suostu maksamaan laskuja Siikalatvan terveysasemalle listautuneista, jos asiointi on Oulun kaupungin alueella.

Kirsti Ylitalo-Katajisto

Uusi suunnitelma poikeaa Järvenpään mukaan huomattavasti etäpisteen perustamisesta.

– Terveyskeskukseen kuuluvat muun muassa sairaanhoitajien vastaanotto, hammashoito ja vuodeosastopalvelut. Oulun Mehiläisessä on jo nyt tarjottu ilta- ja viikonloppuvastaanottoa yleislääkäreille. Mahdollisuutta käydä myös päiväaikaan lääkärillä on toivottu. Palveluiden kattavuus on siis erittäin rajattu.

Järvenpää ei antanut Ylelle puhelinhaastattelua.

Juridisesti, sekä palveluiden sisällön ja kattavuuden osalta, se ei ole kuitenkaan ollenkaan sama asia kuin julkinen terveysasema toisen kunnan alueella.

Janne-Olli Järvenpää

Mehiläinen vastaa Siikalatvan kunnan terveyspalveluista. Palveluita voivat kuitenkin käyttää myös muut kuin siikalatvalaiset, jos he rekisteröityvät Siikalatvan terveyspalvelujen asiakkaiksi. Käytännössä siis esimerkiksi oululainen voi hankkia palvelunsa Siikalatvan kunnalta ja saada ne käytännössä Oulusta. Maksajana palveluille on kuitenkin asukkaan kotikunta.

Oululle suunnitelma B tuli yllätyksenä

Oulun kaupungin edustajat ehtivät jo kertoa olevansa tyytyväisiä Mehiläisen päätökseen, kun etäpistesuunnitelma peruttiin. Tieto siitä, että Mehiläinen aikoo kuitenkin tarjota julkisia terveyspalveluita joka tapauksessa Oulussa myös päivisin, tuli yllätyksenä, kertoo hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto.

– Tämä on mielenkiintoinen tieto.

Hän sanoo, että Oulu pysyy kannassaan. Se ei siis aio maksaa Mehiläisen palveluista julkisena terveydenhoitona ja aikoo riitauttaa menettelyn.

– Edelleenkään Oulu ei suostu maksamaan laskuja Siikalatvan terveysasemalle listautuneista, jos asiointi on Oulun kaupungin alueella.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen sanoo, että Mehiläisen uudenkin suunnitelman laillisuus on syytä käydä läpi.

– Tässä tilanteessa on syytä arvioida rauhassa, mikä on lakipohja asiassa ja vetää johtopäätökset sen jälkeen, Leskinen kommentoi.

Mehiläisessä uutta menettelyä pidetään ehdottomasti lainmukaisena.

– Ei meillä ole laissa esteitä yksityisille yrityksille tarjota palveluita useissa toimipisteissä tai päättää omista aukioloajoista. Juridisesti, sekä palveluiden sisällön ja kattavuuden osalta, se ei ole kuitenkaan ollenkaan sama asia kuin julkinen terveysasema toisen kunnan alueella, toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kirjoittaa sähköpostissaan.

– Lääkäriin kuitenkin pääsee, kun tarve on päiväsaikaan, ja päivystys toimii iltaisin ja viikonloppuisin. Terveyskeskukseen kuuluu kuitenkin paljon muitakin palveluita, ja näitä ei välttämättä saa muualta kuin Siikalatvan kunnan alueella olevista toimipisteistä.

Järvenpään mukaan lopullista päätöstä päivävastaanotosta ei ole tehty, ja Mehiläinen aikoo kuulla ministeriötä ja Oulun kaupunkia pian.

Sata oululaista halusi etäpisteelle

Etäpisteen oli määrä avautua jo 7. joulukuuta.

Siikalatvan kunnanjohtaja Pauli Piilman mukaan päätös etäsuunnitelmien perumisesta tehtiin sopuisasti yhdessä Mehiläisen kanssa.

Sekä sosiaali- ja terveysministeriö että valtiovarainministeriö pitivät suunnitelmaa lainvastaisena. Ministeriöiden mukaan niillä ei kuitenkaan olisi ollut mahdollisuutta estää etäpisteen avautumista, vaan Oulu olisi voinut myöhemmin riitauttaa Mehiläisen palveluista saamansa laskun ja asia olisi käsitelty hallintotuomioistuimessa.

Mehiläisen mukaan päätös etäpistesuunnitelmasta vetäytymisestä syntyi ministeriöiden ja Oulun kaupungin reaktioiden takia.

Keskustelimme asiasta yhdessä Mehiläisen kanssa hyvässä hengessä.

Pauli Piilma

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää toteaa, että yli sata oululaista oli ehtinyt valita hankkivansa terveyspalvelunsa Siikalatvan kunnalta.

– Uskoisin, että he voivat halutessaan valita nyt Siikalatvan Oulun terveysaseman sijaan haluamansa terveyskeskuksen Oulusta, Siikalatvan terveyskeskus-sairaalan osalta Rantsilan tai Pulkkilan terveysaseman, tai muun haluamansa terveysaseman, Järvenpää sanoo sähköpostitse.

Järvenpää lisäksi toteaa tiedotteessa, että vapaus valita terveyspalvelut ei nyt näytä toteutuvat laissa säädetyllä tavalla.

– Ihmisillä pitäisi olla oikeus päästä hyvään hoitoon nopeasti ja halutessaan vaihtaa terveyskeskusta, jos palvelu ei toimi.

Mehiläinen on aiemmin todennut yllättyneensä ministeriön tulkinnasta, koska sen hankkimien selvitysten perusteella järjestelmän olisi pitänyt olla lainmukainen.

"Paisunut julkisuus ei ole kenenkään etu"

Siikalatvan kunnanjohtaja Pauli Piilma kertoo, että etäpisteen avaaminen perutaan kokonaan.

– Keskustelimme asiasta yhdessä Mehiläisen kanssa hyvässä hengessä ja totesimme, että asia on paisunut huomattavan suureksi ja paisunut julkisuus ei ole kenenkään etu. Meidän tarkoituksemme on vain oman kunnan asukkaiden palvelujen turvaaminen eikä sote-uudistuksen vaikeaksi tekeminen, Piilma kommentoi.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen arvioi aiemmin Ylelle, että moni muukin lääkärikeskus voisi pyrkiä saamaan yksityisiä terveysasemia kaupunkeihin kaikkialla maassa.

Siikalatvan kunta on ulkoistanut terveyspalvelunsa Mehiläiselle. Vastaavia ulkoistamissopimuksia on myös Mehiläisen kilpailijoilla.

_Korjattu 4.12. kello 20.20: Jutussa luki alun perin, että ulkoistamissuunnitelmia on myös Mehiläisen kilpailijoilla. Jutussa tarkoitettiin kuitenkin ulkoistamissopimuksia. _

Lue lisää:

Ministeriöt: Siikalatvan ja Mehiläisen yhteinen terveyskeskus on lainvastainen

Mehiläisessä yllätyttiin ministeriöiden Siikalatva-tulkinnasta: Vastaavaa tapahtuu jo muualla

Oulu vie Siikalatvan ja Mehiläisen yhteisen terveyskeskuksen oikeuteen – ennakkotapaukseen halutaan oikeuden ratkaisu

Pikkukunnan ja Mehiläisen "keksintö" mahdollistaa yksityisten lääkäripalvelujen käytön verovaroin koko maassa