Nuori suunnittelija toteutti kolmen naisen erikoisen toiveen – loihti Linnan juhliin asut käytetyistä, pölyisistä banderolleista: "Hetken teki mieli kiljua"

Kierrätys näkyy tänäkin vuonna Linnan juhlien iltapuvuissa.

Linnan juhlat
Leni Lauretsalo
Ville Pisto / Yle

Aamutuimaan vain katulamput valaisevat puutalojen välissä kiemurtelevaa katua. Kello ei ole vielä seitsemää, mutta Talvikki Paakkanen, Heli Toikka ja Sirpa Paatero ovat saapuneet Kotkan Metsolaan sovittamaan juhlapukuja. Itsenäisyyspäivänä he osallistuvat Linnan juhliin. Nuoriso-ohjaaja Paakkaselle ja lasten kulttuurisihteeri Toikalle kerta on ensimmäinen. Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) osallistui ensi kerran jo 2005.

– Presidentti Sauli Niinistö kävi Kotkassa meidän nuorisotalolla helmikuussa, kun hän oli maakuntamatkalla. Sieltä se kutsu tuli, sanoo Talvikki Paakkanen.

– Tuntuu ihan mahtavalta päästä Linnan juhliin. Huikeata, hehkuttaa puolestaan Heli Toikka.

Talon tien viertä kulkeva sivu on keltainen, muuten se on pinkki. Paatero, Toikka ja Paakkanen astuvat alaovesta sisään ja painavat ovikelloa. Oven avaa pukusuunnittelija Leni Lauretsalo. Hän on loihtinut viimeistelyä vailla olevat juhlapuvut kolmikolle. Puvut ovat henkarissa Lauretsalon työhuoneessa.

Sirpa Paateron puku on kaikista vaalein ja sen tumma kuvio on yksinkertainen. Talvikki Paakkasella juhlakostyymissa on tummanpuhuva ulkoasu, ja yläosassa tummaa pitsiä. Heli Toikan asun väri on pehmeän värinen. Sen yläosassa on valon säteissä kimaltelevaa materiaalia.

Kun upeita asuja katsoo, ei ihan ensisilmäykseltä uskoisi, että ne on tehty kierrätysmateriaalista – tai tarkemmin sanoen banderollikankaasta, jota käytettiin viime kesänä Tall Ships Racesissa Kotkassa.

– Painatusten kuvat esittävät lautoja, sellua ja nämä pyöreät kuviot tässä puvussani paperirullia, sanoo Heli Toikka.

Sirpa Paatero, Heli Toikka, Talvikki Paakkanen
Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), lasten kulttuurisihteeri Heli Toikka ja nuoriso-ohjaaja Talvikki Paakkanen.

"Sadasosasekunti teki mieli kiljua"

Linnan juhlien puvut tehdään monesti pikavauhtia sen jälkeen, kun kutsut kopsahtavat postilaatikkoon marraskuun alussa. Leni Lauretsalo kertoo, että viimeisen kuukauden aikana hänellä on ollut kymmenkunta tapaamista näiden kolmen puvun tiimoilta. Lisäksi Whatsappissa viestit ovat laulaneet, kun jokaiselle on etsitty yksitellen sopivaa tyyliä ja pukumallia.

Heli Toikka ehdotti Lauretsalolle jo etukäteen, että puvut tehdään banderollikankaasta. Muuten puvut ovat kehittyneet keskustelujen myötä kantajiensa näköisiksi. Kierrätysmateriaaleista tehtyjä pukuja on nähty itsenäisyyspäivän vastaanotolla, mutta banderolli-idea yllätti pukusuunnittelijan.

– Sanotaan näin, että sadasosasekunti teki mieli kiljua, että ei! Mutta saman tien ajatus vaihtui, että miksikäs ei, sanoo Leni Lauretsalo.

Lauretsalo ymmärsi pukujen idean. Se on kierrätys ja kiertotalous. Lisäksi puvuilla halutaan korostaa luovuuden tärkeyttä ja paikallisuutta. Banderollikankaiden painatuksissa on Kotkalle ja Kymenlaaksolle tyypillisiä elementtejä, jotka kertovat metsäteollisuudesta. Sirpa Paateron puvussa on kuvattuna sellupaali, Talvikki Paakkasen puvussa lautataapeli ja Heli Toikan puvussa paperirulla.

Karhulan lasista valmistetut puvut
Heli Toikan käyttämät Karhulan lasista tehdyt korut vihreässä rasiassa.Ville Pisto / Yle

– Leikillämme olemme sanoneet, että puvuissa on koko Kotkamillsin tuotantoketju sellusta paperiin. Ja näitä banderollikankaita käytettiin muuten Tall Ships Racesissa porttien vieressä olevissa banderolleissa, sanoo Heli Toikka.

Banderollikankaisiin tarttui katupölyä, kun ne olivat ulkona Tall Shipsin ajan. Leni Lauretsalo pesi pölyiset kankaat pesukoneella sen jälkeen, kun hän oli leikannut ne ensin palasiin. Varsinainen idea juhlapuvuista syntyi Tall Ships Racesin jälkimainingeissa.

Silhuetti on tärkeintä juhlapuvussa

Viime viikonloppuna Heli Toikka osallistui Tall Ships Races -tapahtumaan Bordeauxissa Ranskassa. Tapahtumassa käytiin läpi myös Meripäivien aikana Kotkassa järjestetyn suurten purjelaivojen tapahtumaa. Heli Toikka halusi nostaa esille, miten Kotkassa on huomioitu kierrätys. Syntyi idea, että Bordeauxissa käytetään pukuja, jotka on tehty Tall Ships -tapahtumassa käytetyistä kierrätysmateriaaleista.

– Silloin vitsailimme, että tästähän puuttuu enää se, että saamme kutsun Linnan juhliin, naurahtaa Heli Toikka.

Seuraavana päivänä Toikan postiluukusta tipahti kutsu Linnan juhliin. Myös Talvikki Paakkanen sai omansa. He sopivat oitis, että Ranskaa varten keksitty banderolli-idea käy mainiosti myös Linnan juhliin. Sitten Sirpa Paatero soitti ystävälleen Heli Toikalle. Hän kysyi, miten Toikka ajatteli pukeutua juhlissa. Toikka kertoi banderolliajatuksen. Yhteinen kokonaisuus oli toteutusta vaille valmis.

Silloin vitsailimme, että tästähän puuttuu enää se, että saamme kutsun Linnan juhliin.

Heli Toikka

Kaikki kolme halusivat, että kierrätysteeman ja metsäteollisuuden innovaatioiden lisäksi puvuissa korostuisi paikallisuus. Suunnittelijaksi haluttiin nuori paikallinen tekijä. Heli Toikka löysi Facebookin välityksellä kotkalaisen pukusuunnittelija Leni Lauretsalon. Hänelle Linnan juhlien puvun suunnittelu on ensimmäinen kerta. Kolmen puvun suunnittelua Lauretsalo kutsuu kuin pienen malliston tekemiseksi.

– Silhuetti on tärkein asia jokaisessa puvussa. Sitä on yhdessä mietitty. On mietty myös sitä, mitä puvussa voi olla ja mitä ei. Esimerkiksi Sirpa sanoi, ettei hän halua prinsessapukua. Teen pukuun kuitenkin vielä pitsikoristeita. Sirpa kutsuu niitä strösseleiksi, naurahtaa Leni Lauretsalo.

Puvut Leni Lauretsalo valmistaa kotonaan. Niiden tekemissä häntä auttaa hänen äitinsä Lena Lauretsalo.

Tumma pitsiyläosa muistuttaa haarniskaa

Nuoriso-ohjaaja Talvikki Paakkasen pukua suunnitellessa Leni Lauretsalolle nousi voimakas tunne, että puvussa on oltava asennetta. Paakkanen aikoo käyttää pukunsa kanssa mustaa käsilaukkua, johon tulee Ruotsinpyhtäällä Strömforsin ruukissa vanhoista mustiksi maalatuista rautanauloista tauottu koriste. Hiuksensa Paakkanen aikoo pitää rastoilla Linnan juhlissa. Hän asuu itse Ruotsinpyhtäällä Ruukin alueella.

– Talvikin puvussa on tumma pitsiyläosa, joka muistuttaa haarniskaa. Pitsi on itsessään kaunis materiaali enkä halunnut, että kaula-aukko on liian avonainen, sanoo Leni Lauretsalo.

Alunperin rautainen koriste piti tulla Paakkasen kaulalle, mutta pitsiyläosan jälkeen se päätettiin siirtää käsilaukkuun. Heli Toikan puvussa puolestaan on laahus, ja malliltaan se on kapealinjainen. Kampaajalla Toikka tulee käymään Kotkassa. Hänen vaaleisiin hiuksiinsa tulee nuttura hiusten alaosaan.

Banderollipuvun kanssa menevä koru, joka tulee käsilaukkuun
Talvikki Paakkasen käsilaukkuun tuleva rautakoriste.Ville Pisto / Yle

– Puku on luonnosteltu yhdessä Helin kanssa. Se on merenneitomainen. Alunperin siinä piti olla hihat, mutta sitten pitsi astui kuvioon. Puku vaati kepeyttä rinnalleen, sanoo Leni Lauretsalo.

Vieressä Sirpa Paatero asettelee koruja Heli Toikan ranteen ympärille. Vaikka banderollikangas on materiaalina jäykkä, ei hän usko, että puvut käyvät liian hiostaviksi linnanjuhlilla, koska ihmispaljoudessa on joka tapauksessa lämmin. Suunnittelijan mukaan vahvalla kankaalla on myös etunsa.

– Jos mimmit kaatavat punaviinia päälleen, niin ei se haittaa. Pyyhkäisee vain pois, sillä tämä kangas ei ime nesteitä itseensä, naurahtaa Leni Lauretsalo.

Linnan juhlissa ei edusteta vain itseä

Heli Toikan käyttämissä koruissa korostuvat Talvikki Paakkasen tavoin paikallisuuden, luovuuden ja kiertotalouden teemat. Korujen suunnittelija löytyi Leni Lauretsalon kautta. Hän on kotkalainen Netta Herranen. Herranen on tehnyt korut kierrätysmateriaalista, paikallisesta Karhulan lasista.

– Nuoret paikalliset tekijät, luova idea, kiertotalous. Ehkä nämä ovat kokonaisuuden voimaikkain viesti, sanoo Heli Toikka.

Linnan juhlien tottunut kävijä Sirpa Paatero kertoo, ettei laahuksella varustetulle puvulle tallomista voi oikein välttyä. Sen ei pidä kuitenkaan antaa haitata. Hän kertoo, että kolmikko aikoo käydä nostamassa maljat Helsingissä itsenäisyyspäivänä keskiviikkona ennen kuin he suuntaavat juhliin.

Linnan juhlissa hän vinkkaa ensikertalaisia kotkalaistovereitaan kiertämään saleja, sillä jokaisen niistä tunnelma on erilainen.

– Linnan juhlat ovat sellaiset, ettei niissä edusta pelkästään itseään. Kyse ei ole pelkästään siitä, että pääsee juhliin, vaan siitä, mistä tulee. Minun tapauksessa se on Kotka ja ne ihmiset, jotka ovat minua äänestäneet. Se on sen hienous, sanoo Sirpa Paatero.

Pukujen sovitusta Leni Lauretsalon kotona.
Ville Pisto / Yle