Keitä he olivat? Töölönlahden valoteos ja yöllinen tv-lähetys vyöryttävät sodassa olleet eteemme

Itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Töölönlahdella avattava teos kertoo tuhansien ja tuhansien toiseen maailmansotaan osallistuneiden nimet.

Suomen itsenäisyyspäivä
Sukupolvi.Nyt.-valoteos aukeaa Töölönlahdella tiistaina
Sukupolvi.Nyt.-valoteos aukeaa Töölönlahdella tiistainaMikko Kilpinen / Yle

Heitä oli satojatuhansia, pari-kolmekymppisiä miehiä ja naisia. Osa eli vain lyhyeksi jääneen elämän. Hengissä selvinneillä sodassa meni nuoruus ja loppuelämä kovia muistoja kantaen.

Helsingin Töölönlahden puistossa huomenna 5. joulukuuta avautuva, Ylen ja Helsingin kaupungin yhteistyössä toteuttama Sukupolvi.Nyt. (siirryt toiseen palveluun) -valoteos tuo yleisön eli meidän kaikkien silmien eteen toisen maailmansodan sukupolven valtavan mittakaavan.

– Se sukupolvi on vaikuttanut meihin paitsi teoillaan myös läsnäolollaan ja menehtyneiden osalta poissaolollaan niin paljon ja nyt, kun viimeisetkin muistisidokset suoraan rintamalle ovat katkeamassa, on hyvä kohta pysähtyä miettimään, mitä me kannamme heidän kokemuksistaan itsessämme mukana, teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Raimo Lång Ylen Luovista sisällöistä kertoo teoksen taustasta.

Långin omakohtaisen tarinan Suomi.Nyt. -teokseen liittyen voit lukea täältä.

– Tähän on otettu mukaan kaikki tähän päivään mennessä digitoidut 153 000 nimeä. Tarkkaa lukua ei tiedetä, mutta tutkijat ovat sitä mieltä, että rintamalla oli naisia ja miehiä yli 750 000 henkeä, Lång sanoo.

Tuhannet ja tuhannet nimet pyörivät myös tv-ruudussa

Töölönlahdella pääsee kävelemään läpi 40-metrisen tunnelimaisen valoteoksen, jonka mustia seiniä pitkin vyöryvät hiljaisella voimalla vastaan tuhansien ja tuhansien ihmisten nimet.

Nuo samat nimet toistetaan televisiossa 5.–6. joulukuuta välisenä yönä, jolloin sodan sukupolven nimilista vyöryy yöllä yli viiden tunnin ajan hitaasti tv-ruudun läpi. Sukupolvi.Nyt. -lähetys alkaa TV1:ssä ja Yle Areenassa 6.12. klo: 01:20 ja se jatkuu aamuseitsemään saakka.

– Tämä teos kun on Helsingissä, niin on oikein ja reilua, että Yleisradio laittaa teoksen nähtäväksi myös televisiossa ja Yle Areenassa. Teos jää Areenaan pysyvästi.

Teoksen nimet on koottu muun muassa sotapolku.fi:stä (siirryt toiseen palveluun)ja matrikkeleista. Teoksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Teokseen pääsee osallistumaan omine ajatuksineen ja tunteineen hashtageilla:

#sukupolvinyt

#osaminua

#valohaaste