Kaakon Viestintä karsii 30 henkilötyövuotta – Pääluottamusmies: "Jatkuva henkilöstön vähentäminen rassaa"

Yhtiö laskee saavuttavansa vuositasolla 2 miljoonan euron säästöt. Luvassa on niin irtisanomisia, osa-aikaistamisia kuin eläkeratkaisuja.

irtisanominen
Sanomalehtiä pöydällä
Mikko Savolainen / Yle

Kaakon Viestinnän yhteistoimintaneuvotteluissa on päädytty vähentämään 30 henkilötyövuotta. Lisäksi säästöjä haetaan muista kuluista sekä toimintatapojen muuttamisesta.

Yhtiö laskee saavuttavansa ratkaisujen myötä säästöt, joita se lähti tavoittelemaan, kun yt-neuvottelut käynnistettiin. Henkilöstön irtisanomisten ja osa-aikaistamisten lisäksi neuvotteluiden kuluessa on löydetty eläkeratkaisuja ja muita vapaaehtoisratkaisuja. Joillekin työntekijöille tarjotaan töitä toisella paikkakunnalla.

– Kävimme neuvotteluja rakentavassa ja avoimessa hengessä henkilöstömme kanssa ja onnistuimme löytämään ratkaisuja, joilla merkittävä osuus säästöistä saadaan toteutettua vapaaehtoisilla ratkaisuilla ja muilla kuin henkilöstöön suoraan kohdistuvilla toimenpiteillä, toteaa Kaakon Viestinnän toimitusjohtaja Jarmo Koskinen yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Ylen tavoittama Kaakon Viestinnän pääluottamusmies Helena Rissanen on pahoillaan yt-neuvotteluiden tuloksesta. Hänestä toimittajilta vaaditaan koko ajan entistä monipuolisempaa sisältöä niin paperilehteen kuin verkkoon. Se taas tuntuu Rissasen mielestä mahdottomalta tehtävältä, kun resurssit pienenevät jatkuvasti.

– Jatkuva henkilöstön vähentäminen rassaa meitä. Jokainen toimittaja haluaisi tehdä työnsä niin hyvin kuin mahdollista ja aika usein tuntuu nykyään siltä, että ei ole tarpeeksi aikaa perehtyä asiaan, sanoo Rissanen.

Työtä tehostetaan ja keskitetään

Säästökuurin taustalla ovat panostukset uusiin median käyttötapoihin. Kaakon Viestinnän kustantamien lehtien eri toiminnoissa työtä tehostetaan yhtiön tiedotteen mukaan muun muassa keskittämällä ei-paikallisten sisältöjen tuotantoa ja tekemällä rakenteellisia muutoksia työn järjestelyissä ja vähentämällä päällekkäistä tekemistä.

Henkilömäärä puolestaan suhteutetaan muuttuneisiin työmääriin. Myös muiden säästömahdollisuuksien selvittäminen on meneillään.

Pääluottamusmies Helena Rissanen sanoo, että vielä ei ole tiedossa, miten henkilöstövähennykset kohdentuvat ja mitä tehostaminen käytännön tasolla tarkoittaa.

– Tehostaminen tarkoittaa varmaan sitä, että pyritään jotenkin uudelleenorganisoimaan työtä. Siitä ei ole meillä kovin paljon tietoa, mutta se tietysti johtuu siitä että jos meitä on vähemmän, me emme pysty enää entisellä tavalla tekemään näitä töitä. Toivottavasti tilanne jossain kohtaa paranee, että pystytään tekemään ihmisille mahdollisimman hyvää sisältöä.

Kaakon viestintä julkaisee Mikkelissä ilmestyvää Länsi-Savoa, Savonlinnassa ilmestyvää Itä-Savoa, Etelä-Karjalassa ilmestyvää Etelä-Saimaata, Kouvolan seudulla ilmestyvää Kouvolan Sanomia, Kotka-Haminan seudulla ilmestyvää Kymen Sanomia, Imatran seudulla ilmestyvää Uutisvuoksea sekä Keskiviikko-lehtiä Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Mikkelin seudulla ja Vartti Lappeenrantaa.

_Yhtiön liikevaihto on noin 51,3 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä noin 350 henkilöä. Yhtiön kotipaikka on Mikkeli. _