1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveydenhoito

Sairaalan potilaille tarjotaan vaihtoehto sängylle Turussa – luovassa huoneessa voi liikkua ja rentoutua

Tyksin keuhkotautien osastolle on perustettu taiteilijoiden ja sairaalan yhteistyönä luova huone, jossa potilaat voivat virkistäytyä. Samalla tutkitaan, miten huone vaikuttaa potilaisiin.

Loimaalaisen Liisa Syyrin mielestä luovan toiminnan tilassa pystyy rentoutumaan ja virkistäytymään. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun yliopistollisen keskussairaalan keuhkotautien osastolla on avattu luovaan toimintaan kannustava ja luontoelämyksiä tarjoava tila.

Elokuvataiteilija Paul Brückin, kuvataiteilija Kristiina Turtosen ja animaatiotaiteilija Ami Lindholmin työstämä kokonaisuus on tarkoitettu potilaiden aktivoimiseen. Sitä varten huoneessa on kuntopyörä, joka parantaa fyysistä kuntoa. Seinälle on heijastettu kuvaa suomalaisesta luonnosta ja huoneessa soi rauhallinen musiikki.

Pöydillä on tabletteja, joilla voi piirtää tai maalata.

– Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, tuli sellainen olo kuin olisin mökillä laiturilla. Oli niin rauhallista, ja voi olla vaan. Kuvat vaihtuvat hitaasti, musiikki on rauhallista. Se rentouttaa, ja minä ainakin virkistyn, kertoo loimaalainen Liisa Syyri.

Huoneen vaikutuksia tutkitaan

Elokuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Paul Brück kertoo, että huoneen tarkoituksena on aktivoinnin lisäksi rauhoittaa ihmisten mieltä.

– Keuhko-osastolla on ihmisiä, jotka eivät uskalla lähteä kävelemään, koska pelkäävät, että hengitys salpautuu. Heillä on valtava stressi päällä, Brück sanoo.

Rentouttavan vaikutuksen lisäksi halutaan tietysti edistää potilaiden terveyttä. Samalla yritetään saada usein yksinäisiä potilaita tekemään asioita yhdessä muiden kanssa.

Elokuvataiteilija Paul Brück on ollut mukana suunnittelemassa huonetta. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

– He tulevat tänne yksin, mutta tapaavat täällä muita. Tsemppaaminen on se juttu, kannustetaan muitakin lähtemään liikkeelle, Brück sanoo.

Tyksin Medisiinisen toimialueen johtaja ja professori Ilkka Kantola kertoo, että huoneen vaikutuksia on tarkoitus myös tutkia. Sitä varten on perustettu tutkimusprojekti.

– En muista, että vastaavan kaltaista olisi Suomessa tehty. Toivottavasti tuloksena on, että huone aktivoi potilasta ja auttaa säilyttämään toimintakykyä niin, että potilas pärjää kotona osastolla olon jälkeenkin, Kantola sanoo.