Posti puolitti pakettien säilytysajan kahdesta viikosta viikkoon – joulupakettien noutajalle voi tulla kiire

Monilla Postin kilpailijoilla pakettien säilytysaika on vielä 14 päivää.

posti
Smartpost-automaatti
Posti aikoo ensi vuonna avata tuhat uutta pakettiautomaattia. Nyt niitä on noin viisisataa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puhelimesi näyttöön ilmestyy ennen viikonloppua tekstiviesti, että verkkokauppaostoksesi on haettavissa postista seitsemän päivän ajan. Jouluruuhkan takia Posti on siirtänyt paketin tutun toimipisteen sijaan väliaikaiseen noutopisteeseen, joka ei ole auki viikonloppuna. Käytännössä sinulle jää viisi päivää aikaa hakea pakettisi.

Jos saat postitse ilmoituksen paketin saapumisesta, voi noutoaika voi olla vielä lyhyempi, koska viikonlopun lisäksi kirjepostia ei enää jaeta tiistaisin. Monet kirjeitse kulkevan saapumisilmoituksen saajista ovat iäkkäitä ihmisiä, jotka eivät halua ilmoitusta tekstivietillä tai sähköpostilla

Postista haettavien pakettien säilytysaika lyheni kahdesta viikosta viikkoon lokakuun alussa.

– Halusimme yhdenmukaistaa eri palvelupisteiden toimintaa. Pakettiautomaateista lähetys on tähänkin asti pitänyt noutaa seitsemän päivän kuluessa, Postin pakettipalveluiden tuotekehityksestä ja tuotehallinnasta vastaava Kati Nevalainen kertoo uudistuksen syistä.

Hänen mukaansa yli 90 prosenttia hakee jo nyt postipakettinsa viiden päivän kuluessa.

Kuka hakee paketin, jos on itse matkoilla?

Postista kerrotaan, että sinne tulleen palautteen mukaan ihmisiä huolestuttaa, miten paketin käy, jos sitä ei pysty hakemaan ajoissa esimerkiksi työ- tai lomamatkan takia. Posti neuvoo näissä tilanteissa turvautumaan esimerkiksi "puolison tai kukkkien kastelijan" apuun.

– Nykyään se on helppoa, kun tähän ei enää meillä tarvita valtakirjaa kuten monet vielä luulevat, Kati Nevalainen sanoo.

Toisen pakettia hakiessa riittää, että mukana on paperinen tai sähköinen saapumisilmoitus sekä oma henkilöllisyystodistus.

Vastaanottaja voi myös yrittää sopia lähettäjän, kuten vaikka verkkokaupan, kanssa pidemmästä säilytysajasta, jos tietää olevansa kauan pois kotoa. Pisimmillään se voi olla 14 päivää.

Jos pakettia ei ehdi hakea ajoissa, se palautetaan lähettäjälle. Tällaisissa tapauksissa kannattaa Postin mukaan kysyä lähettäjältä, voisiko paketin postittaa uudelleen.

Jotkut Postin kilpailijat säilyttävät pakettia pidempään

Jos lähettää itse vaikkapa joululahjapakettia, kannattaa lähettäjän miettiä postinsaajan tilannetta.

– Jos saajana on iäkäs ihminen, voi maksaa paketin kotiinkuljetuksen tai pyrkiä valitsemaan paketin kuljettamiseen jakelija, joka säilyttää sitä pari viikkoa. Silloin esimerkiksi joku läheinen tai naapuri ehtii paremmin hakea paketin, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling neuvoo.

Beurling muistuttaa, että kuluttajalla on nykyään usein myös valinnanvaraa, jos Postin uudistus harmittaa.

– Mikäli mahdollista voi yrittää valita sellaisen lähettäjän, joka säilyttää lähetystä 14 päivää.

Kun ostaa tavaraa verkkokaupasta, niin vaihtoehtoista kuljetustapaa ei usein ole.

Markkinajohtaja Postin kilpailijoita ovat esimerkiksi PostNord, DB Schenker, DHL ja Matkahuolto. Näillä yrityksillä on Postin tapaan pakettien noutopisteitä kaupoissa ja R-Kioskeissa.

Posti kolminkertaistaa pakettiautomaattien määrän

Tällä hetkellä postin pakettiautomaatteja on eri puolilla Suomea reilut viisisataa.

– Ensi vuonna avaamme tuhat uutta pakettiautomaattia eli kolminkertaistamme niiden määrän. Uusia automaatteja tulee esimerkiksi Lidl-ketjun myymälöiden yhteyteen ja kerrostalojen aulatiloihin, Kati Nevalainen Postista kertoo.

Taloyhtiön osakkaat voivat päättää, ovatko he valmiita maksamaan tällaisesta palvelusta.

– Etenkin uusiin kerrostaloihin näitä [pakettiautomaatteja] on tulossa, koska niissä voidaan suunnitella paikka pakettiautomaatille. Olemme tiiviissä yhteistyössä rakennusliikkeiden kanssa tässä asiassa.

Posti yrittää helpottaa jouluruuhkaa väliaikaisilla noutopisteillä

Tänä vuonna posti on ensimmäistä kertaa avannut väliaikaisia niin sanottuja pop up -noutopisteitä jouluruuhkan helpottamiseksi. Näitä on yhteensä noin 150 eri puolilla Suomea.

Postissa jouluruuhka alkaa nykyään jo "Black Fridayn" eli kauppojen marraskuun lopun alennusmyyntipäivästä.

Suomalaiset ostavat tavaroita verkosta kiihtyvällä tahdilla. Viime vuonna Posti kuljetti 34 miljonaa pakettilähetystä. Tämä oli miljoona pakettia enemmän kuin vuonna 2015. Postissa uskotaan, että tänä vuonnakin kasvua tulee edellisvuoteen verrattuna ainakin miljoonan paketin verran.