Euroryhmän uusi puheenjohtaja on portugalilainen Mário Centeno

Valtiovarainministeri Orpon mukaan valinta parantaa Suomen mahdollisuuksia saada suomalaisehdokas nostettua euroryhmän korkeaan virkamiestehtävään.

Euroryhmä
Euroryhmän uusi puheenjohtaja Mário Centeno.
Euroryhmän uusi puheenjohtaja Mário Centeno.Jose Sena Goulao / EPA

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno. Hän aloittaa tehtävässään tammikuussa 2018.

Portugali joutui finanssikriisin seurauksena turvautumaan EU:n hätälainaohjelmaan, jonka jälkiseuranta jatkuu vielä pitkään. Suomi tuki Centenon valintaa tehtävään.

– Se näyttää muillekin maille jotka on huonommassa asemassa että sieltä voi nousta aika nopeastikin ja saada sitä kautta kunnioitusta, sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) valinnan jälkeen.

Centeno edustaa keskustavasemmistoa ja sanoi pyrkivänsä edistämään "osallistavaa kasvua ja vaurautta".

Orpon mukaan Centenon valinta voi edesauttaa pyrkimyksiä saada suomalaisvirkamies nimitettyä euroryhmän korkeimpaan virkamiestehtävään. Suomi aikoo esittää alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimoa euroryhmän työryhmän uudeksi puheenjohtajaksi, joka valitaan tammikuussa. Työryhmä valmistelee euroryhmässä käsiteltävät asiat.

– Jos euroryhmän puheenjohtaja tulee eteläisestä maasta, on tasapainon kannalta perusteltua että työryhmän puheenjohtaja tulee pohjoisesta maasta, Orpo perusteli Saarenheimon mahdollisuuksien paranemista.

Euroryhmää on tammikuusta 2013 lähtien johtanut hollantilainen Jeroen Dijsselbloem.

Hän on ajanut Saksan linjan mukaista tiukkaa talouskuripolitiikkaa, ja joutunut tästä syystä epäsuosioon erityisesti Kreikassa.

Dijsselbloem on myös kohahduttanut lausunnoillaan, joissa hän rinnasti Etelä-Euroopan maat ihmisiin, jotka "käyttävät kaikki rahansa viinaan ja naisiin, ja anovat sitten muilta rahallista apua". Lausunnon jälkeen muun muassa Italian ja Portugalin johtajat vaativat Dijsselbloemin eroa.

Dijsselbloemin merkittävimpänä perintönä Euroryhmän toimintaan pidetään niin sanotun bail-in -periaatteen käyttöönottoa.

Kyproksen finanssikriisissä 2012–2013 ensi kertaa käytetyn periaatteen mukaan vaikeuksiin joutunutta pankkia ei voida pelastaa julkisin varoin ennen kuin pankin asiakkaat, mukaan lukien tallettajat, ovat osallistuneet pankin pääomittamiseen.

Euroryhmä on euroalueen valtiovarainministereistä koostuva epävirallinen toimielin, joka keskustelee euroalueen talouspolitiikasta.

Artikkelia korjattu 4.12. klo 19.50: Euroryhmä keskustelee talouspolitiikasta, ei rahapolitiikasta.

Lähteet: AFP