Balilla sataa huoneperuutuksia

Tulivuori Agungin purkaus on iskenyt paratiisisaaren turismiin. Jo yli 15 000 matkaa on peruttu ja nyt monet hotellit seisovat lähes tyhjillään.

Bali
Agung -tulivuori Balilla 27 marrakuuta 2017.
Agung-tulivuoresta nousseet tuhkapilvet ovat häirinneet Balin lentoliikennettä. Nyt turistit ovat peruneet matkojaan.Sakari McGregor / Yle

*BALI *Suosittu Ubudin turistikohde on lähes aavemaisen tyhjä joulusesongin alla. Syy ei ole alkavan sadekauden vesipisaroissa. Tulivuori Agung on karkottanut turistit Balilta, joka on myös suomalaisten suosima lomakohde. He pelkäävät aktiivisen tulivuoren räjähtävän ja lentojen peruuntuvan.

Suomalais-indonesialainen Bagus Ari Saputra sanoo, että hänen hotellissaan Ubudin keskustassa sataa pelätyn tuhkan sijaan nyt huoneperuutuksia. Pienelle yritykselle tämä on vaikeaa.

– Olemme saaneet paljon huoneperuutuksia viime päivinä. Joulukuun ensimmäiset kaksi viikkoa meillä on tosi tyhjää. Meillä on vain muutama varaus, Gayatri Bungalows -hotellin omistaja kertoo.

Ubud sijaitsee linnuntietä 30 kilometrin päässä tulivuori Agungista. Viranomaiset eivät luokittele sitä vaaravyöhykkeeksi. Tulivuori alkoi jyrähdellä syyskuussa. Marraskuun lopussa se pölläytti taivaalle kolme kilometriä korkean savupilven.

– Olen palvelualalla, joten asiakas on aina oikeassa. En voi sanoa, miten paljon pitäisi panikoida. Mutta Ubudiin on turvallista tulla edelleenkin. Täällä ei ole fyysisiä merkkejä tulivuoren purkautumisesta, Saputra pohtii.

Bagus Ari Saputra
Tulivuorenpurkaus on karkottanut hotelliyrittäjä Bagus Ari Saputran asiakkaat.Sakari McGregor / Yle

Joulusesonki on peruttu

Moni turisti säikähti Balin suurimman kaupungin Denpasarin lentokentän sulkemista. Viikko sitten kymmenet tuhannet turistit jäivät jumiin Denpasariin, kun satoja lentoja peruttiin tulivuoren sisuksista nousseen tuhkapilven takia. Kiireiset lomanviettäjät eivät halua riskeerata tarkoin laadittua aikatauluaan tulivuoren takia.

– Jos ihminen ei pysty lentämään Balille, on selvää että Balin reissu jää tekemättä. Mutta jos ajattelee, että Ubudissa ei olisi turvallista ja täällä olisi tuhkaa ja savua, se ei ole totta, Bagus painottaa.

Tutkijoiden mukaan Agung saattaa purkautua räjähtäen milloin tahansa. Vaikka tuhkapilvi on hälventynyt viime päivinä, tutkijat ovat havainneet magman paineen kasvavan Agungin kraatterissa.

Tällä hetkellä Gayatri Bungalows -hotellin 17 huoneesta vain muutama on asuttu. Jouluksi huoneita varanneet ovat peruneet matkojaan, joten joulusesongista on odotettavissa hiljainen.

Gayatri Bungalowsille se tietää vyön tiukentamista. Bagus Ari Saputra ei aio lomauttaa 25 työntekijäänsä, joiden työtä hän arvostaa. Jos ei muuten, ehkä lainaraha kannattelee pahimman vaiheen yli.

Hotellijohtaja Bali.
Hotelleissa ei ole Balilla ruuhkaa.Sakari McGregor / Yle

Miljoonan euron menetykset joka päivä

Ennen tulivuoren aktivoitumista Bali oli tekemässä turismiennätystään. Vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana saarella vieraili 4,5 miljoonaa matkailijaa. Turismi on Balin pääelinkeino. Bali taas on Indonesia selkeästi suosituin turistikohde. Nyt turistikadon lasketaan aiheuttavan Balille ja Indonesialle miljoonien eurojen menetykset joka päivä.

Bali kärsi turistikadosta 2000-luvulla kahdesti terrori-iskujen takia. Niistäkin selvittiin, vaikka turistit katosivatkin kuukausiksi. Moni pelkää, että luonnonvoima iskee terroria kovemmin. Ja Bali on altis luonnonvoimille. Se sijaitsee niin sanotulla Tyynenmeren tulirenkaalla ja mannerlaattojen risteämäkohdassa. Siksi sitä uhkaavat tulivuoren purkausten lisäksi maanjäristykset ja tsunamit.

Tulivuori viimeinen suuri purkaus 1960-luvulla kesti vuoden verran. Yli tuhat ihmistä kuoli. Jos Agung käyttäytyy yhtä hitaasti kuin aiemmin, tiukat ajat ovat vasta alussa.

Bali Rendang seismologiakeskus.
Asiantuntijoiden mukaan Agung-tulivuoren suurempi purkaus on hyvin todennäköinen.Sakari McGregor / Yle

– Se on selvä että jos varauksia ei tule, meidän kaltaisellemme yritykselle se on tosi vaikea paikka. Yleisesti Balilla ollaan riippuvaisia turismista - ei ainoastaan yritystoiminta mutta myös torimyyjät, freelance-kuskit ja muut palvelunantajat ovat riippuvaisia siitä että täällä on turisteja, jotka käyttävät palveluja, Bagus sanoo.

Gayatri Bungalowsissa on hengityssuojat valmiina niin turisteille kuin henkilökunnalle, mutta ikkunoita ei ole vielä teipattu kiinni tuhkapilven varalta. Elämää jatketaan normaalisti, vaikka asiakkaat pysyisivätkin poissa.

Bagusin työntekijä vie kukkia uhrattavaksi hinduille tärkeän patsaan luo. Balilla rukoillaan, että turismi palaa ennalleen.

Balilla rukoillaan nyt tulivuoren puolesta.
Lepyttävätkö kukat luontoäidin? Näin monet uskovat Balilla.Sakari McGregor / Yle