Analyysi: Kaatoiko Mayn piskuinen tukipuolue valmiin brexit-sovun?

Unionistipuolue DUP ei hyväksy Pohjois-Irlannille erilaista asemaa kuin muulle Britannialle. Puolue saattoi kampata korkean tason brexit-sopimuksen, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.
Britannian pääministeri Theresa May ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.Olivier Hoslet / EPA

*BRYSSEL *Britannian ja EU:n välinen alustava sopimus brexitin ehdoista alkoi näyttää todennäköiseltä aamupäivällä, kun lehdet uutisoivat (siirryt toiseen palveluun) sovun syntymisestä Irlannin rajakysymyksessä.

Britannia ja EU olivat vuodettujen tietojen mukaan sopineet, että Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti seuraa brexitin jälkeenkin tarvittaessa EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä. Näin vältettäisiin rajatarkastukset Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä.

Samalla kun toimittajat kirjoittivat ratkaisevasta läpimurrosta, Britannian pääministeri Theresa May asteli EU-komission päärakennukseen syömään lounasta ja sinetöimään sovun puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa.

Juttuja sopimuksesta luettiin tarkkaan paitsi Irlannin saarella, myös muualla Britanniassa. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon totesi Twitterissä, että jos yksi osa kuningaskuntaa voi käytännössä pysyä sisämarkkinoilla, ei liene syytä mikseivät muutkin alueet voisi pysyä.

Lontoon pormestari Sadiq Khan huomautti, että jos samaa sovellettaisiin Lontooseen, kymmeniä tuhansia työpaikkoja voisi säästyä. Sekä Lontoossa että Skotlannissa enemmistö kansasta äänesti EU:ssa pysymisen puolesta brexit-kansanäänestyksessä.

Mayn ja Junckerin lounaan kannalta ratkaiseva twiitti tuli kuitenkin Belfastista. Unionistipuolue DUP:n johtaja Arlene Foster ilmoitti, ettei puolue hyväksy tilannetta, jossa Pohjois-Irlantiin sovellettaisiin erilaisia sääntöjä kuin muuhun Britanniaan.

*DUP tukee parlamentissa *pääministeri Mayn konservatiiveja, jotka eivät saaneet kokoon enemmistöä alahuoneeseen viime vaaleissa. Unionisti-sana kertoo puolueen nimessä siitä, että se pitää tiukasti kiinni Pohjois-Irlannin asemasta osana Iso-Britanniaa.

Siksi puhe Pohjois-Irlannin erityisasemasta brexitin yhteydessä on myrkkyä Fosterille. Ja koska Mayn vallassa pysyminen on kiinni DUP:n kanssa tehdystä sopimuksesta, Fosterilla on käytännössä veto-oikeus Britannian brexit-neuvotteluihin.

Neuvottelijoiden pöydällä on melkoinen pirunnyrkki. Irlannin tasavalta ei halua minkäänlaisia rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin rajalle, koska se vaarantaisi Irlannin rauhansopimuksen ja rokottaisi taloutta.

*Ainoa ilmeinen keino *päästä tähän on siirtää raja jossain muodossa Irlannin saarelta Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille. Tämä taas ei kelpaa DUP:lle. Irlannilla on veto-oikeus EU:ssa, koska brexit-sopu pitää hyväksyä yksimielisesti. DUP:llä on veto-oikeus Britannian hallituksen suhteen, koska ilman sen tukea hallitus voi kaatua.

Niinpä May ja Juncker astelivat yli kolme ja puoli tuntia kestäneen lounaansa päätteeksi kameroiden eteen kertomaan, että sopimukseen ei ole päästy. Neuvotteluita kuitenkin jatketaan vielä kuluvan viikon aikana.

DUP:n lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille, että Foster oli puhunut puhelimessa Mayn kanssa neuvotteluiden aikana. Puhelun sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta viesti on tuskin ollut sopuun kannustava.