1. yle.fi
  2. Uutiset

Kysely: Katalonian separatisteille saattaa tulla vaalitappio aluevaaleissa

Espanja järjestää ennenaikaiset aluevaalit Kataloniassa 21. joulukuuta.

Katalonia
Ihmisiä Barcelonan olympiastadionilla, he vilkuttavat valoja älypuhelimellaan hämärtyvässä illassa.
Enric Fontcuberta / EPA

Katalonian separatisteille saattaa tulla vaalitappio joulukuun aluevaaleissa. Mielipidemittausten mukaan itsenäisyyden puoltajat saattavat menettää enemmistöasemansa alueparlamentissa.

Kyselyiden mukaan separatistit olisivat saamassa vain noin 67 paikkaa 135-paikkaisessa parlamentissa, joten heidän hienoinen enemmistöasemansa kaventunee pois.

Kataloniassa järjestetään alueelliset vaalit joulukuun 21. päivä. Espanjan hallitus päätti järjestää ennenaikaiset aluevaalit sen jälkeen, kun katalonialaiset järjestivät maan perustuslain vastaisen itsenäisyyskansanäänestyksen lokakuun alussa. Espanja erotti Katalonian hallituksen ja keskeytti alueen autonomian.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on kieltäytynyt täysin neuvottelemasta itsenäistymisäänestyksestä. Rajoy painottaa, ettei maan perustuslaki salli minkään maan 17 itsenäisen alueen eroamista.

– Aluevaaleilla pyritään palauttamaan Katalonian juridinen asema, Rajoy on sanonut.

EU:n johtajat ovat olleet vaitonaisia Katalonian tilanteesta. Kommentoinnit, joita on annettu, ovat tukeneet Espanjan hallitusta.

Espanjan korkein oikeus kieltäytyi maanantaina vapauttamasta Katalonian varapresidenttiä ja kolmea muuta separatistia. Katalonian entinen varapresidentti Oriol Junqueras, entinen sisäministeri Joaquim Forn ja kaksi aktivistia, Jordi Sanchez ja Jordi Cuixart pysyvät toistaiseksi vangittuina eli käytännössä ainakin tutkinnan ajan. Heitä odottavat syytteet kapinan lietsonnasta.

Brysselissä puolestaan Katalonian aluehallinnon johtaja Carlos Puigdemont ja neljä hänen hallintonsa ministeriä odottaa Belgian oikeuden päätöstä. He ovat ehdollisessa vapaudessa, eivätkä saa poistua maasta.

Brysseliläinen tuomari sanoi maanantaina, että hän päättää Puigdemontin luovuttamisesta 14. joulukuuta. Espanja on pyytänyt luovuttamaan hänet espanjalaisen oikeuden kuultavaksi.

Katalonian entinen aluejohtaja Carlos Puigdemont, entinen varapresidentti Oriol Junqueras ja muut entiset ministerit ovat ehdokkaina vaaleissa huolimatta maanpaostaan tai vankilassa olostaan.

Lue myös:

Ex-varapresidentti ja Jordit pysyvät vangittuina, kuusi Katalonian ex-ministeriä vapaiksi

Belgialaistuomari: Katalaanijohtaja Puigdemontin karkotuspäätös ensi viikolla

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi