Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi Trumpin uusimman maahantulokiellon

Trumpin omassakin maassa kiistanalainen maahanmuuttopolitiikka saa nyt osittain lain voiman. Oikeusprosessit jatkuvat, mutta niiden käsittelyn ajan Trumpin maahantulokielto on voimassa.

maahanmuuttopolitiikka
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kävelee kohti helikopteria.
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus on hyväksynyt maanantaina presidentti Donald Trumpin uusimman maahantulokiellon, kertoo uutistoimisto Reuters. Trumpin kiistanalainen maahanmuuttopolitiikka saa nyt lain voiman.

Käytännössä Yhdysvaltain korkein oikeus sallii, että presidentti Trumpin asettama maahantulokielto astuu kokonaan voimaan. Maahantulokiellon lainmukaisuuden arviointi jatkuu kuitenkin edelleen alemmissa oikeusasteissa. Korkeimman oikeuden päätös merkitsee ainoastaan sitä, että kielto saa olla voimassa sillä välin, kun oikeusprosessit sen lainmukaisuuden arvioimiseksi jatkuvat.

Trumpin viimeisin maahantulokielto kohdistuu kahdeksaan maahan, joista kuusi on muslimienemmistöisiä. Maat ovat Venezuela, Tsad, Somalia, Jemen, Libya, Syyria, Iran ja Pohjois-Korea.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi yhdeksästä korkeimman oikeuden tuomarista oli eri mieltä päätöksestä.

Alemmat tuomioistuimet ovat kumonneet Trumpin aiemmat maahantulokiellot. Käytännössä demokraattienemmistöisten osavaltioiden tuomarit ovat kumonneet Trumpin aikomia kieltoja.

Presidentti Trump yritti ensimmäistä maahantulokieltoa jo toimikautensa alussa, viikko virkaanastumisensa jälkeen. Se kuitenkin kohtasi vastustusta ja kaatui. Alemmat tuomioistuimet jäädyttivät päätöksen ja korkein oikeus kumosi joidenkin alempien tuomioistuinten ratkaisun yksimielisellä päätöksellään.

Kello 0:05 muokattu otsikkoa

Lue myös:

USA irtautui kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta – "Ei sovi Trumpin hallinnon periaatteisiin"

Valkoinen talo pyytämässä tuomioistuinta sallimaan uusimman maahantulokiellon voimaantulon

Trump valkaisee Yhdysvaltain tuomioistumia: uusista tuomareista valtaosa valkoisia miehiä

Analyysi: Trumpin voitto järisytti maailmaa vuosi sitten – nyt hän on epäsuosituin presidentti 70 vuoteen

Lähteet: Reuters, AFP, STT