Trump lykkää päätöstä Israelin-suurlähetystön siirtämisestä – päätös kuitenkin tulee lähipäivinä

Valkoinen talo tiedotti päätöksen siirtymisestä pian sen jälkeen, kun presidentti Trump oli puhunut Ranskan presidentin kanssa puhelimessa.

Israel
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhelimessa Valkoisessa talossa.
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei julkistanut maanantaina päätöstään Israelin-suurlähetystön siirtämisestä. Valkoisen talon mukaan Trumpin piti kertoa päätöksestään maanantaina, mutta päätös lykkääntyy. Päätös kuitenkin tulee lähipäivinä.

Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan, että hän siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi.

Ilmoitus päätöksen siirtämisestä myöhemmäksi tuli pian sen jälkeen, kun Trump oli ollut puhelimitse yhteydessä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Macron kertoi olevansa huolissaan siitä, että Yhdysvallat on mahdollisesti yksipuolisesti määrittelemässä Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

– Kaikkien tällaisten päätösten on oltava israelilaisten ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen tulosta. Tavoitteena on kahden valtion, Israelin ja Palestiinan perustaminen, valtioiden, jotka elävät rinnakkain sovussa ja rauhassa, Macron sanoi.

Myös EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Federica Mogherini painotti tapaamisessaan Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kanssa, että Jerusalemin asema pitää ratkaista neuvotteluilla.

Mogherini toisti EU:n linjan olevan, että Jerusalemista pitäisi tehdä kahden valtion – Israelin ja itsenäisen Palestiinan – pääkaupunki.

Palestiinalaishallinto kommentoi viime perjantaina, että Yhdysvaltain tunnustus pitää Jerusalemia Israelin pääkaupunkina tuhoaisi rauhanprosessin.

Kello 4:45 Muokattu jutun otsikkoa: lisätty tieto, että päätös tulee lähipäivinä.

Kello 14:18 Lisätty Mogherinin kommentit

Lue myös:

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Analyysi: Pudottaako Trump uutispommin Jerusalemiin?

Hannu Reimen kolumni: Palestiinan perustamisesta sovittiin 70 vuotta sitten

Paha ryppy palestiinalaisjärjestöjen tuoreessa yhteistyössä: Hamas kieltäytyy riisumasta aseita

Lähteet: Reuters, AFP, STT