CNN: Kirurgi loikanneen pohjoiskorealaisen sotilaan tilasta – "On ihme, että hän selviytyi"

Pohjoiskorealaisten sotilaiden tulittama sotilas toipuu sairaalassa Etelä-Korean pääkaupungissa.

Pohjois-Korea
UNC:n (United Nations Command) 22. marraskuuta jakamassa kuvamateriaalissa nähtävissä Pohjois-Korean sotilaita DMZ-alueella juuri loikkauksen jälkeen.
UNC:n (United Nations Command) 22. marraskuuta jakamassa kuvamateriaalissa nähtävissä Pohjois-Korean sotilaita DMZ-alueella juuri loikkauksen jälkeen. AFP

Pohjoiskorealaisen sotilasloikkarin selviytyminen on ihme, kirjoittaa CNN (siirryt toiseen palveluun). CNN on haastatellut pohjoiskorealaisen Oh Chong Songin luvalla häntä hoitanutta kirurgia Lee Cook-Jongia.

Lee sai hälytyksen 13. marraskuuta tulla pikaisesti hoitamaan yhdysvaltalaisella sotilashelikopterilla tuotavaa potilasta Ajoun yliopistolliseen sairaalaan Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Tämä potilas oli omiensa rajalla ampuma pohjoiskorealainen.

– Minulle kerrottiin, että pohjoiskorealaiset ovat pahoinpidelleet häntä. Hän oli kuin vuotava purkki, emmekä voineet antaa hänelle tarpeeksi verta, kirurgi kertoo.

Lee Cook-Jong
Kirurgi Lee Cook-JongYonhap / EPA

Pohjois-Korean sotilaat olivat ampuneet noin 24-vuotiasta miestä noin viisi kertaa kertaa, kun hän yritti paeta kotimaastaan rajan yli Etelä-Korean puolelle. Eteläkorealaiset sotilaat pelastivat sotilaan, mutta hän oli menehtyä 25 minuutin matkalla sairaalaan.

Ohista jouduttiin poistamaan useita luoteja eri puolilta kehoa. Lee kuvailee CNN:lle potilaan tilan olleen välillä niin epävakaa, että muutamia kertoja hän luuli sairaan miehen kuolevan leikkauksen aikana.

– On ihme, että hän selviytyi, kirurgi Lee sanoi.

Paraneminen onkin yllättänyt jopa hänen lääkärinsä. Oh voi jo kävellä, puhua ja käydä vessassa itsenäisesti. Hänen tilansa on vakaa, mutta edelleen vakava.

Fyysisten vammojen lisäksi Oh tarvitsee myös psykiatrista hoitoa, sillä hän kamppailee todennäköisesti traumaperäisen stressihäiriön kanssa. Hän näkee painajaisia, että on edelleen Pohjois-Koreassa ja on pyytänyt kirurgia ripustamaan Etelä-Korean lipun huoneeseensa muistuttamaan, että hän on turvassa.

Kirurgi Lee Cook-Jong on joutunut kertomaan Etelä-Korean viranomaisille, että Oh'n tila on niin herkkä, että heidän on lykättävä sotilaan kuulusteluja. Oh'n tehtävä rajavartijana toisi arvokasta tietoa Pohjois-Korean asevoimista.

Etelä-Korean hallitus valvoo turvallisuusriskejä ja toteuttaa uudelleensijoitusohjelmia auttaakseen naapurimaasta loikanneita sopeutumaan ja integroitumaan eteläkorealaiseen yhteiskuntaan. Leelle Oh on kertonut haluavansa opiskella lakia.

Korjattu 5. joulukuuta kello 8.45: Sotilasta oli ammuttu noin viisi kertaa.

Lue myös:

Etelä-Koreaan paennut ja rajalla ammutuksi tullut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

CNN: North Korean soldier: Surgeon says defector 'was like a broken jar' (siirryt toiseen palveluun)