Kaija Koo intiimisti ensimmäisellä kirkkokiertueellaan: "Siinä olet aika alasti"

Poissa on festivaalien tuttu äänivalli. Kirkkossa Kaija Koo pääsee käyttämään koko ääniskaalaansa ja sitä ovat fanitkin toivoneet.

viihde
Laulaja on nostanut kätensä niskan taakse
Kaija Koo esittää kirkkokonsertissaan myös pari lainakappaletta muilta artisteilta.Warner Music Live

Laulaja Kaija Koo on parhaillaan uransa ensimmäisellä kirkkokonserttikiertueella.

Hän on aiemmin pitänyt vain yksittäisiä konsertteja kirkossa. Kahdeksan kirkon kiertue käynnistyi Lahden Ristinkirkosta ja päättyy Helsingin Mikael Agricolan kirkkoon aivan joulun alla.

Yleisö on ottanut suositun artistin erilaisen kiertueen innostuneesti vastaan. Kuusi kirkkoa kahdeksasta on ennakkoon myyty loppuun.

Tiistaina on vuorossa Hämeenlinnan kirkko, johon vielä mahtuu mukaan, samoin Seinäjoen Lakeuden ristillä on vielä tilaa.

Kirkko on vaativa tila, siellä kaikki virheet kuuluvat.

Kaija Koo

– Olen haaveillut tästä pitkään, kirkossa pääsen parhaiten käyttämään ääntäni, tulkitsemaan ja paneutumaan tekstien sisälle. Kirkko on vaativa tila, siellä kaikki virheet kuuluvat. Siinä olet aika alasti, tuumii Kaija Koo, mutta on selvästi innoissaan kiertueesta.

Festivaalilla turvana on ollut iso bändi ja melkoinen äänivalli. Kirkossa fanit pääsevät pitkästä aikaa kuulemaan tarkasti millainen tulkitsija Kaija Koo oikein on. Lisäksi laulaja on luvannut konsertin jälkeen vielä tavata kuulijoitaan kirkon tiloissa.

Keikalla isomman staran tiloissa

Kirkkokiertueella on mukana pienimuotoinen yhtye: kosketinsoittaja, kitaristi ja multi-instrumentalisti, sekä äänitarkkailija ja valaisija.

Ensimmäinen konsertti Lahdessa onnistui ainakin yleisön mielestä yli odotusten, joka nousi lopuksi seisoen aplodeeraamaan.

– Unohdin ihan itseni kun esiinnyin ja se on parasta. Se oli merkittävää minulle ja myös ihmisille jotka seisten taputtivat.

Kirkossa Kaija ei kuitenkaan ole perso kiitoksille.

– Olen isomma staran tiloissa. Kunnioitan sitä tilaa, jossa olen ja minulle on hyvin selkeää se, miten ohjelmisto valitaan sen mukaan.

Ohjelmistossa joululauluja ja omia hittejä

Niinpä kiertueella kuullaan perinteisiä joululauluja sekä sellaisia joululauluja, jotka ovat laulajalle itselleen tärkeitä.

– Lisäksi löysin omistakin lauluistani kirkkoon sopivia. Mukana on myös lainalaulua. Ne ovat isoja ylläreitä yleisölle, uskoo Kaija Koo.

Jouduitko näyttämään kiertueen biisilistaa kirkkoherroille etukäteen?

– Jossakin kysyttiin, että mitä kappaleita tulee. Minulle on ilmiselvää ja oikein, että näin tehdään. Kirkko on tilana pyhitetty tietylle asialle. Siellä elämän ääripisteet kohtaavat. Kunnioitan tilaa, jossa esiinnyn.

Kaija Koo arvelee, että kirkkokeikkoja on luvassa jatkossakin. Kokemus on ollut niin hyvä.

– Koen, että tämä on minun paikkani esiintyä.

Mihin uskot?

– Uskon elämään. Meri meitä kuljettaa, mutta meillä on ruori kuitenkin käsissä. Näin kiteyttäisin minun elämänuskoni.

Kaija Koo esiintyy Hämeenlinnan kirkossa 5.12 klo 19.