Uutissuomalainen: Monet pienet kunnat virittelevät sote-ulkoistuksia - Kuntaliitto ei usko valtion ulkoistusrajoitusten tehoavan

Noin joka kymmenes terveysasema on ulkoistetettu, niistä puolet pienten kuntien kokonaisulkoistuksissa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lääkäri kävelee terveyskeskuksen käytävällä.
Mikael Kokkola / Yle

Kuntaliitto kannattaa sote-palvelujen ulkoistusta koskevan rajoituslain tiukentamista, kirjoittaa Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Kuntaliitossa ei olla kuitenkaan vakuuttuneita siitä, että lain tiukentaminen johtaisi toivottuihin tuloksiin, koska yksityinen sektori osaa kiertää luovalla tavalla sääntöjä.

– Uskoisin, että näitä esimerkkejä löytyy jatkossakin. Julkiselta sektorilta sidotaan vähän käsiä lain kiristyksellä, mutta yksityinen toimii aika vapaasti, yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki Kuntaliitosta sanoo.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän selvityksen mukaan terveyspalvelujen ulkoistaminen on ollut varsin vaatimatonta. Pääosa niistä terveysasemista, jotka on ulkoistettu, on pieniä.

– Jos ajatellaan väestömäärää, se (ulkoistaminen) on ollut melko pientä. Kun puhutaan terveysasemien lukumäärästä, se on vähän suurempi, kertoo ylilääkäri Tiina Hetemaa THL:sta.

Kokonaisulkoistusten piirisssä vähän ihmisiä

Selvityksen mukaan tämän vuoden alussa Manner-Suomessa oli 544 terveysasemaa, joista 50 oli joko kunnan kokonaisulkoistuksen piirissä tai ulkoistettu yksittäisenä terveysasemana. Terveysasemista 9,2 prosenttia oli ulkoistettuja. Niiden piirissä oli arviolta 6,8 prosenttia väestöstä.

Terveysasemista 25 kuului kokonaisulkoistusten piiriin ja 25 oli yksittäisiä terveysasemaulkoistuksia. Manner-Suomen koko väestöstä kokonaisulkoistettujen palveluiden piirissä oli kaksi prosenttia.

– Hirveän pientä se on, jos katsoo väestömäärää, Hetemaa sanoo.

Ulkoistuksia on vireillä joka puolella

Kuntaliitolta valmistuu tuore selvitys ulkoistamispäätösten määrästä lähipäivinä. Lamminmäki arvioi, että ulkoistuksia ja kiinteistökauppoja, joihin liittyy sote-palveluiden järjestäminen, tehdään joka puolella Suomea. On myös tapauksia, jossa kunta myy tiloja, missä sote-kuntayhtymä on vuokralaisena.

– Kolmisenkymmentä tapausta on vireillä, Lamminmäki sanoo.

Lamminmäen mukaan erityisesti pienet kunnat ovat nyt liikkeellä.