1. yle.fi
  2. Uutiset

Veronpalautukset kilahtivat tileille – Onko korkeampi veroprosentti järkevä säästöstrategia? Ekonomisti: Voi hyvinkin olla

Ekonomistin mukaan tällä hetkellä kannattaa myös käyttää hyväksi matalia korkoja lainojen maksuun. Juttu on julkaistu joulukuussa 2017.

henkilökohtainen talous
50 euron seteli.

Tiistaina noin 3,5 miljoonan ihmisen tilille kilahtaa veronpalautuksia (siirryt toiseen palveluun) keskimäärin noin 700 euron edestä. Mutta onko siinä mitään järkeä, että pitää veroprosenttinsa tahallaan hieman liian korkeana saadakseen palautuksia ja säästäkseen rahaa?

– On [järkeä] ainakin normaalille ihmiselle. Tiedetään, että kukaan meistä ei ole täysin rationaalinen, niin se voi olla ihan fiksu keino. Tiedetään, että säästäminen voi olla vaikeaa, niin tämä voi olla tapa sitouttaa itsensä säätämiseen. Tulee säästäneeksi ikään kuin huomaamattaan, sanoi yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta Ylen aamu-tv:ssä.

Kärkkäinen myös totesi, ettei liikaa maksetulle verolle ole korkeaa tuottoa luvassa, mutta huonomminkin voisi olla.

– Tällä hetkellä sille maksetaan noin 0,5 %:n korkoa, ja tällä hetkellä nimenomaan se voi olla parempi kuin käyttötilillä makuuttaminen, Kärkkäinen sanoi.

Kuluttaa vai säästää?

Mutta mitä tehdä rahoilla? Tutkijatohtori Vaasan yliopistosta totesi viime viikolla, että palautukset voi panna surutta kulutukseen. Tässä Ylen jutussa myös vinkattiin, miten rahat ehkä voisi sijoittaa.

Eli kuluttaa vai sijoittaa, vai mitä oikein tehdä? Tiistain aamu-tv:ssä ollut Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala haluaisi hieman toppuutella, ja kehottaa ihmisiä maksamaan lainoja – vaikka korot ovatkin matalia ja lyhennysvapaita on annettu.

– Nyt on hyvä hetki varoitella, sillä Suomen talous ei mene enää pelkästään kotimaisen kulutuksen varassa. Nyt on ehkä hyvä hetki tarkastella oman talouden kestävyyttä ja iskunkestävyyttä, että miten pärjätään jos korot nousevat, Vesala sanoi.

Hänen mukaansa ensi vuosi voisi olla sellainen, kun koron nousuriskiin aletaan varautua. Monilta menee iso potti rahaa asuntolainan maksuun.

– Matalien korkojen ympäristö on erinomainen tilaisuus lyhentää niitä velkoja.

Kärkkäisen mukaan myös olisi järkevää lyhentää lainaa ja säästä. Ja katsoa, ettei koko varallisuus ole asunnossa.

– Tiedetään, että esimerkiksi monilla puolin Suomea asuntojen hinnat tulevat pikemminkin alas kuin kasvavat. Sen takia olisi hyvä, ettei kaikki varallisuus ole kiinni siinä, että lyhentää asuntolainaa – vaan laajentaisi myös muihin sijoitustuotteisiin, Kärkkäinen sanoi.

Lue myös:

Veronpalautukset voi panna surutta kulutukseen – "Yltäkylläinen on kerrankin sallittua"

Jos veronpalautuksen voi säästää, pankkitili ei ole välttämättä paras vaihtoehto

Lue seuraavaksi