10-vuotias Joel Puranen tähtää rap-artistiksi: Pitää lukea paljon kirjoja ja kuunnella riimejä

Lappeenrantalaisen alakoulun musiikkivideo on kerännyt YouTubessa lähes 120 000 näyttökertaa. Videolla räpännyt nelosluokkalainen Joel Puranen kertoi kappaleen taustoista Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

musiikkivideot
Ylen aamu-tv: 10-vuotiaan Joelin Suomi100-rapvideo villitsee
Ylen aamu-tv: 10-vuotiaan Joelin Suomi100-rapvideo villitsee

"Kaikki vain bilettivät luokassa täysillä."

Tällaiset tunnelmat olivat Lappeenrannan Kimpisen koulun musiikkiluokilla sen jälkeen kun neljäs- ja kuudesluokkalaisten yhteistyönä syntynyt musiikkivideo (siirryt toiseen palveluun)näki päivänvalon.

Videolla räpännyt 10-vuotias Joel Puranen vieraili Ylen aamu-tv:ssä itsenäisyyspäivän aattona kertomassa videon taustoista. Haastattelu on nähtävissä kokonaisuudessaan tämän artikkelin yhteydessä.

Biisin syntytarina ei ole kaikista tyypillisin rap-musiikin historiassa: Idea lähti liikkeelle koulun kehityskeskustelusta.

– Hanna (Hyvärinen) pyysi, että teepäs räppi kevääksi. Minulle tuli sellainen idis, että kun on Suomi 100 -juhlavuosi, niin siitä voisi tehdä Suomi 100 -räpin, kertoo Puranen.

Videon ohjannut musiikinopettaja Hanna Hyvärinen kertoo, että videon tekemisessä olivat mukana neljäs- ja kuudesluokkalaiset. Etualalla ovat kolme räppäriä, mutta myös tanssijat ja kuoro ovat tärkeässä osassa.

Videon suosio yllätti työryhmän. Julkaisun jälkeen se nousi YouTubessa trendaavien listalle, ja itsenäisyyspäivän aattoaamuun mennessä näyttökertoja on kertynyt lähes 120 000 kappaletta.

Hyvärisen mukaan huomiota on tullut runsaasti myös medialta ja muilta kouluilta.

Negatiiviselle palautteelle "palttua"

Työryhmän mukaan palaute on pääosin ollut positiivista, mutta erityisesti YouTubessa video on saanut osakseen myös nimettömänä esitettyjä haukkuja.

Puranen suhtautuu negatiiviseen palautteeseen tyynesti.

– Mie oon antanut niille palttua, en ole välittänyt niistä melkein yhtään.

Opettaja Hanna Hyvärinen sanoo, että kielteistä palautetta on käyty läpi yhdessä oppilaiden kanssa.

– Oppilaat ovat tosi hienosti keskustelleet siitä, se on ollut mediakasvatuksen kannalta ihan tosi hieno tapaus, vaikka kommentit sinällään eivät ole olleet kivoja.

Puranen kertoo hakevansa musiikkiin innoitusta Rähinä Recordsin artisteista, erityinen suosikki on levy-yhtiön perustajiin lukeutuva Elastinen.

Puranen ottaa sanoituksissaan kantaa muun muassa tasa-arvoon ja oikeuteen äänestää.

Nuorella muusikolla on pöytälaatikossa useita tekstejä. Parin vuoden sisään haaveissa olisi julkaista oma levy.

– Kyllä se on minun unelma-ammattini. Kunhan vain jatkaa kirjojen lukemista ja riimien kuuntelua. Sillä tavalla yritän päästä tässä eteenpäin.