Pentti Tulla maalasi geometristä taidetta – muistonäyttely Kemijärvellä

Taidemaalari ja läänintaiteilija Pentti Tulla (1937-1988) tunnetaan kolmisakaraisista kuvioista, pienistä palloista ja neliöistä.

maalaustaide
Pentti Tulla
Pentti Tulla lopetti matematiikan opettamisen ja ryhtyi täyspäiväiseksi taiteilijaksi. Hän maalasi kuolemaansa saakka, vuoteen 1988.Jorma Korhonen / Yle

Pentti Tullan syntymästä tuli viime kesänä kuluneeksi 80 vuotta. Tullan muistoa kunnioitetaan hänen töistään kootulla näyttelyllä Kemijärven kulttuuritalossa.

– Hän kuuluu ehdottomasti suurten lappilaisten taiteilijoiden joukkoon, huomauttaa näyttelyn koonnut Juha Pikkarainen. Hän tunsi taiteilijan.

Pentti Tulla sai ensimmäisenä lappilaisena kuvataiteilijana valtion työskentelyapurahan. Juha Pikkarainen arvelee, että yleisöltä hän ei ehkä saanut riittävää arvostusta. Olisi hänen mielestään sen ansainnut.

Pentti Tullan öljyvärityö "Hiihtoretki" vuodelta 1960
Pentti Tulla maalasi myös esittävämpää taidetta. Tässä Hiihtoretki, öljyvärityö vuodelta 1960.Jorma Korhonen / Yle

– Siitä huolimatta Pentti jaksoi puurtaa ja tehdä omaa työtään. Mutta niinhän se on, että suuruudet huomataan vasta heidän kuolemansa jälkeen. Pentti Tulla kuoli vuonna 1988.

Matematiikka näkyy taiteessa

Varsinaiselta ammatiltaan Pentti Tulla oli matematiikkaan erikoistunut kansakoulun opettaja. Hän tuli Lappiin Keski-Suomesta ja toimi opettajana Kemijärven Isollakylällä siihen saakka, kunnes ryhtyi täyspäiväiseksi taiteilijaksi vuonna 1973.

Pentti Tullan akvarelli "Kotitalo"
Kotitalo on tämän akvarellin nimi. Pentti Tulla oli syntyjään Laukaasta.Jorma Korhonen / Yle

Matemaattisuus näkyy myös Tullan taiteessa. Hän tuli tunnetuksi sekä geometrisista aiheista että E-kirjain- tai kolmisakarakuviosta. Niitä hän hyödynsi useissa teoksissaan.

Pentti Tulla maalasi myös Lapin maisemia abstraktisti, kuten teoksessa "Lapin aihe" mustia palloja valkoiselle pohjalle ja päinvastoin. Tullan pääteoksia on Kemijärven ammattiopiston ruokasalin seinämaalaus, joka koostuu kuudella eri värillä maalatusta 7 400 pisteestä. Teos voitti valtakunnallisen taidekilpailun. Tulla sai valtion kuvataidepalkinnon vuonna 1979.

Pentti Tullan tunnetuimpia teoksia, "New York 1"
Tämä New York 1 on yksi Pentti Tullan tunnetuista töistä. Juha Pikkarainen iloitsee, että se löydettiin näyttelyyn mukaan.Jorma Korhonen / Yle

Tauluja yksityiskodeista

Kemijärvellä on nyt näytillä nelisenkymmentä Pentti Tullan teosta. Ne löytyivät paljolti yksityiskodeista lehtikuulutuksen perusteella. Töitä on myös useissa taidemuseoissa Suomessa ja ulkomailla.

– Tullan töistä saisi monenlaista esillepanoa. Tämä on yhdenlainen, sanoo Juha Pikkarainen, joka valitsi näyttelyn työt Lapin taideyhdistyksen avittamana.

Pentti Tullan muistonäyttely on esillä Kemijärven kulttuuritalossa vuoden loppuun asti.