1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjällä varastettuja autoja myyty Suomessa – kauppaa käytiin tunnettujen verkkosivustojen kautta

Hovioikeus on tuominnut autokauppoja tehtailleen rikoskoplan vankeuteen. Varastettuja autoja tuotiin Venäjältä Suomeen ja myytiin eteenpäin.

autovarkaudet
Nuijamaa passintarkastus
Lappeenrannan Nuijamaan raja-asemalla tutkitaan satoja autoja päivässä (arkistokuva).Jari Tanskanen/Yle

Venäläinen rikoskopla on tehtaillut autokauppoja varastetuilla ja kadonneiksi ilmoitetuilla autoilla. Kaikkiaan kuusi kuskia on tuonut autoja Venäjältä Suomeen. Autojen eteenpäin myynnin on hoitanut venäläistaustainen mies.

Autoja myytiin tunnetuilla netin automyyntisivustoilla kuten nettiauto.com- ja mobile.de-sivustoilla.

Hovioikeus on nyt antanut tuomionsa rikoskoplassa toimineille kahdelle miehelle. Toinen heistä toi autoja Suomeen ja toinen välitti autoja ostajille. Molemmat saivat vankeutta.

Varastettujen autojen reitti Suomeen myyntiin

Henkilöautot tuotiin turistiautoina Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen kautta Suomeen vuoden 2016 aikana.

Autoista seitsemän oli rahoitusyhtiön omistuksessa ja kahteen autoon oli väärennetty kuljettamiseen oikeuttava valtakirja. Yhdessä autossa oli väärä Venäjän rekisteriote.

Rikostapahtuma eteni siten, että syytettynä ollut venäläiskuski toi 11 autoa Venäjältä Suomeen. Hän luovutti autot Kotkassa toimineelle venäläistaustaiselle miehelle, joka säilytti autoja edustamansa yrityksen tiloissa. Sen jälkeen hän markkinoi ja myi autoja Internetin tunnetuilla myyntisivustoilla.

Ainakin 15 henkilöautoa

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö tutki rikollisryhmän toimintaa. Selvityksen mukaan Venäjältä Suomeen oli tuotu myyntitarkoituksessa ainakin 15 henkilöautoa. Autoista yhdeksän oli ehditty myydä eteenpäin. Poliisi takavarikoi venäläismieheltä kuusi autoa.

Autoista 11 on ollut varastettuja tai kadonneiksi ilmoitettuja. Käräjäoikeuden kesällä 2017 antamasta tuomiosta selviää, että autot oli ilmoitettu anastetuiksi, kadonneiksi tai niiden omistajaksi on merkitty rekisteriin joku muu, kuin kukaan rikoskoplan jäsen.

Suomeen tuotujen ajoneuvojen tullausarvo on ollut noin 170 000 euroa. Niistä on muodostunut verovelkaa yhteensä lähes 60 000 euroa.

Tuomioksi 1,5 vuotta ehdollista ja 2 vuotta ehdotonta vankeutta

Käräjäoikeus antoi päätöksensä kesällä 2017. Tuolloin kuskina toiminut mies tuomittiin yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Autoja myynyt mies tuomittiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Miehet valittivat käräjäoikeuden tuomioista hovioikeuteen.

Itä-Suomen hovioikeus on antanut tuomionsa rikosvyyhdistä tänään 5.12.2017. Autoja Suomeen ajanut kuski puolustaa toimintaansa hovioikeudessa muun muassa sillä, että hän toiminut ammattikuskina parikymmentä vuotta, eikä hän tiennyt autojen olevan varastettuja. Palkkioksi hän on ilmoittanut saaneensa noin 50 euroa autolta.

Hovioikeus tuomitsi autoja kuskanneen miehen yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä rahanpesusta, törkeästä veropetoksesta ja väärennöksestä.

Autoja kaupanneen miehen tuomio aleni hovioikeudessa kahden vuoden vankeuteen. Hänelle tuomio tuli törkeästä rahanpesusta ja törkeästä petoksesta. Syytteistä neljä hylättiin hovioikeudessa.

Lue seuraavaksi