Poliisi: Kallion lukion häirintäepäilyistä ei aloiteta tutkintaa

Poliisin tekemässä esiselvityksessä tuli esiin kuusi tapausta. Asiasta voi vielä kannella.

Kallion lukio
Kallion lukio.
Kallion lukio Helsingissä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin poliisi ei aloita esitutkintaa Kallion lukion häirintäepäilyistä.

Poliisille kerrotut epäasialliseksi koetut tapahtumat ovat tapahtuneet ennen seksuaalisen ahdistelun kriminalisointia. Seksuaalinen ahdistelu kriminalisoitiin vuonna 2014.

Poliisi on esiselvityksen aikana pyytänyt henkilöitä, jotka ovat kokeneet epäasiallista käytöstä kyseisen opettajan taholta, ottamaan yhteyttä Helsingin poliisilaitoksen seksuaalirikostutkintaan.

Viidessä yhteydenotossa on tuotu esille opettajan epäasiallinen käytös, joka ei kuitenkaan täytä rikoksen tunnusmerkistöä tapahtuma-ajankohtien aikaan voimassa olleessa rikoslaissa. Epäasiallisen kohtelun kerrotaan tapahtuneen vuosina 1997–2014.

Kuudes, kunnianloukkausta koskenut tapaus, on vanhentunut. Kunnianloukkauksesi luokiteltu tapaus sattui vuonna 2000. Seksuaalisen ahdistelun syyteoikeus vanhenee kahdessa vuodessa.

Poliisin päätöksestä ei ole valitusoikeutta. Asiasta voi kannella muun muassa oikeusasiamiehille, poliisihallitukselle tai Helsingin poliisikomentajalle.

Poliisi muistuttaa, että jos nuori tai lapsi kokee tulleensa epäasiallisen käytöksen kohteeksi, tulisi hänen heti kertoa asiasta vanhemmilleen, muulle luotettavalle aikuiselle tai poliisille.

Poliisi kehottaa myös lasten ja nuorten vanhempia sekä heidän kanssaan työskenteleviä keskustelemaan avoimesti nuorten ja lasten kanssa siitä, mikä on epäasiallista käytöstä ja miten sellaista käytöstä kohdatessa tulisi toimia.

Lue myös:

Kallion lukion rehtori: Ahdistelu koulumaailmassa on hyvin vakava väite – paras, että poliisi tutkii

Näyttelijäntyön opettajat: Raiskausharjoitteiden teettämiseen alaikäisillä ei ole ensimmäistäkään perustetta

Grahn-Laasonen: Koulujen käytäntöjä oppilaiden koskemattomuuden suojaamiseksi selvitetään

"Mentäiskö tuonne sivummalle" – tällaista seksuaalista häirintää nuoret kokevat