1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Black Friday hukutti postiyhtiön paketteihin Ruotsissa – Terminaalit täynnä, pakettisäkkejä taivasalla Arlandassa

PostNord pyysi asiakkaita noutamaan saapuvat lähetykset nopeasti, jotta täyttyneisiin hyllyihin ja varastoihin voidaan toimittaa uusia paketteja.

PostNordin omistavat Ruotsin ja Tanskan valtiot. Kuvituskuva. Kuva: June Witzoe / PostNord

Ruotsissa postiyhtiö PostNord on ollut hankaluuksissa nopeasti suureksi kasvaneiden pakettimäärien takia. Pakettaja on tullut kuljetettavaksi joulukauppaa tarjouskampanjoilla käynnistävän Black Fridayn myötä verkkokaupoista.

PostNord tiedotti viime viikon lopulla (siirryt toiseen palveluun) käsitelleensä Black Friday -viikonlopun aikaan 3,7 miljoonaa verkkokauppaan liittyvää pakettia tai kirjettä. Niistä lähes 1,3 miljoonaa oli kuluttajille meneviä paketteja, joiden määrä nousi viime vuodesta 44 prosenttia.

Ruotsin ja Tanskan valtioiden omistamalla postiyhtiöllä on näin tavallaan positiivinen ongelma, kun sen kuljetettavaksi on tullut aiempaa enemmän lähetyksiä verkkokauppojen suosion kasvaessa. Ruotsi ja Tanska ovat joutuneet antamaan yhtiölle rahoitusta (siirryt toiseen palveluun), kun se on joutunut pahoihin talousvaikeuksiin Tanskassa.

Terminaalit ja hyllyt täynnä paketteja

Nyt paketteja on tullut kuljetettavaksi enemmän mitä yhtiössä odotettiin. Niitä on ollut jo niin paljon, että toimitukset ovat alkaneet myöhästyä ja paketit ovat täyttäneet PostNordin ja kumppaniliikkeiden tilat.

– Kaikissa ajoneuvoissa, terminaaleissa, rullakoissa ja paketteja toimittavien liikkeiden hyllyissä on täyttä, eikä lisää kapasiteettia kuljetuksiin enää saada. Kuluttajat voivat joutua odottamaan lähetyksiään muutaman ylimääräisen päivän, kertoi PostNord Ruotsin toimitusjohtaja Anders Holm.

Holm esittikin paketteja odottaville kuluttajille toiveen, että nämä noutaisivat pakettinsa sen saavuttua niin pian kuin vain mahdollista, jotta toimipaikkojen hyllyissä ja varastoisssa olisi tuleville paketeille paremmin tilaa.

Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ruokakaupoissa ja tupakkakaupoissa, jotka toimivat myös PostNordin asiamiehinä, hyllyt ovat paikoin niin täynnä, etteivät saapuvat paketit mahdu liikkeisiin.

Satoja pakettisäkkejä terminaalin pihalla

Sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) julkaisi maanantaina kuvia ja videon (siirryt toiseen palveluun) jopa sadoista postisäkeistä, jotka olivat ulkona taivasalla PostNordin terminaalialueella Arlandassa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

PostNordin viestintäjohtajan mukaan postisäkkejä voidaan säilyttää ulkona muutamia päiviä, ja säkit ovat sateenkestäviä. Lehden saaman havainnon mukaan säkkejä olisi voinut olla ulkona jopa viikon.

Posti- ja telealaa Ruotsissa valvovan viranomaisen PTS:n edustaja kommentoi Svenska Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun), että he aikovat ottaa PostNordin pakettienkäsittelyn selvitykseen.

PTS:n edustaja ei pitänyt hyväksyttävänä sitä, jos paketit ovat jopa viikon taivasalla odottamassa käsittelyä. Viranomainen aikoo selvittää, onko pakettien käsittely ollut lupaehtojen mukaista.

**Lue myös **

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Joulukauppa alkaa toden teolla ensi yönä – Musta perjantai antaa esimakua, kuka on vahvoilla nettikaupassa

Miksi hurahdamme heräteostoksiin? Pitääkö shoppailua paheksua? Neljä kysymystä kuluttamisesta