Terveydenhuollon mallioppilas haukkuu valinnanvapauslain lyttyyn: "Malli luo jäykän sopimisen viidakon"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri pelkää, että valinnanvapaus vaarantaa Suomen julkisen erikoissairaanhoidon.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Lääkärillä on stetoskooppi kädessään.
Tero Kyllönen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) hakkaa ilmat pihalle hallituksen valinnanvapauslakiesityksestä. Eksoten lausunto on perin juurin kriittinen, ja maalaa valinnanvapausesityksestä lohduttomia uhkakuvia.

"Asiakkaan on vaikea hahmottaa näin monimutkaista järjestelmää"..."Malli luo jäykän sopimisen viidakon"..."Uhkana on kustannusten kasvu"..."Vaarantaisi pitkällä aikavälillä Suomen erinomaisen julkisen erikoissairaanhoidon"

Otteita Eksoten valinnanvapauslausunnosta

Kritiikin voisi kuvitella olevan keskimääräistä painavampaa, koska Eksotea on pidetty sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistyön priimuksena. Eksote on viime vuosien aikana muun muassa vähentänyt ympärivuorokautisia potilaspaikkoja, vienyt hoitoa enemmän koteihin ja lyhentänyt hoitojonoja.

Samalla se on onnistunut säästämään rahaa.

Eksoten antama kritiikki on sen verran laajaa, että kaikkea ei ole mahdollista käsitellä yhdessä jutussa. Tähän artikkeliin on poimittu viisi painavaa syytä siitä, miksi Eksoten mukaan valinnanvapauslakia ei tulisi viedä eteenpäin tällaisena. Koko lausunnon voit lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).

1. Järjestelmä on terveydenhuollon asiakkaalle liian monimutkainen

Eksoten mukaan valinnanvapauslaki olisi eräänlainen paradoksi: Se loisi järjestelmän, joka olisi niin vaikeaselkoinen, että käytännössä ihmisten olisi vaikea tehdä valintoja itse. Tuen, ohjauksen ja tiedon tarve olisi suuri.

Vielä heikompi tilanne olisi ihmisille, joiden toiminta- tai harkintakyky on alentunut. Laajasti palveluita käyttävät ihmiset eivät lausunnon mukaan pysty edes tunnistamaan tilannettaan saati hakemaan itsenäisesti oikeanlaista apua.

2. Lakiluonnos tappaa innovaatiot ja vaikeuttaa toiminnan kehittämistä

Eksote uskoo, että valinnanvapauslaki loisi "jäykän sopimisen viidakon". Eksoten mukaan innovointi vaatii yhteisen vision ja sen luokan riskinottoa, että taustalla on oltava yhteinen maakunnallinen sote-organisaatio.

3. Valinnanvapaus ei säästä, vaan tuhlaa

Eksote pitää maakunta- ja soteuudistuksen kolmen miljardin euron säästötavoitetta utopiana. Päinvastoin, Eksote pelkää kustannusten nousevan. Syynä on pirstaleinen järjestelmä, jossa on päällekkäisyyksiä.

Säästöä voitaisiin Eksoten mukaan saavuttaa, jos valinnanvapaus rajoitettaisiin koskemaan pelkkää perusterveydenhuoltoa.

4. Valinnanvapaus vaarantaisi sairaaloiden toimintaedellytykset

Eksoten lausunnon mukaan "valinnanvapaus ei voi koskea erikoissairaanhoitoa, koska se vaarantaisi laajan päivystyksen sairaalan toimintaedellytykset ja ylipäätään pitkällä aikavälillä Suomen erinomaisen julkisen erikoissairaanhoidon".

Lääkäreiden houkuttelu yliopistosairaaloiden ulkopuolelle on jo nykyisellään hankalaa. Valinnanvapauden myötä tilanne vaikeutuisi. Tämä tarkoittaisi sitä, että laajan vastuun sairaaloiden olisi vaikea järjestää erikoissairaanhoidon päivystystä.

Grafiikka soten valinnanvapaudesta
Yle Uutisgrafiikka

5. Asiakasseteli rikkoo ja johtaa riitoihin

Hallituksen sisälläkin kiistaa aiheuttanut terveydenhuollon asiakasseteli on Eksoten mukaan tällaisenaan huono idea. Asiakassetelin käyttömahdollisuudet ovat liian laajat. Esimerkiksi Eksoten budjetista asiakasseteleiden piiriin siirtyisi yli kolmasosa.

Tämä puolestaan vaarantaisi erikoissairaanhoidon, synnytystoiminnan ja päivystyksen. Ratkaisuna olisi, että erikoissairaanhoito rajattaisiin pois asiakassetelin piiristä. Eksoten mukaan maakunnalla tulisi myös olla oikeus määrätä, mitkä palvelut voisi maksaa asiakassetelillä.